Sari la conținut

Sâmbătă se dă startul Crosului „15 Noiembrie”

sambata-se-da-startul-crosului-15-noiembrie-

Traseul pe care l-au urmat participanţii la revolta anticomunistă a muncitorilor din Braşov, în 15 Noiembrie 1987, va fi parcurs în alergare, pentru a 28-a oară. Crosul internaţional „15 Noiembrie” este programat de obicei în sâmbăta cea mai apropiată, anul acesta fiind pe 11 noiembrie 2017.

În data de 11 noiembrie 2017, municipiul Braşov găzduiește Crosul „15 Noiembrie” ediţia a XXVIII-a, eveniment organizat cu scopul de a comemora 30 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor braşoveni din 15 Noiembrie 1987.

Primăria Municipiului Braşov a sprijinit financiar ca şi în anii precedenţi organizarea manifestărilor dedicate revoltei anticomuniste, pentru păstrarea în memoria colectivă a amintirii celor care s-au sacrificat pentru credinţa lor în libertate, devenind astfel un reper al acţiunilor de protest împotriva regimului totalitar comunist.

Evenimentul organizat de Asociaţia „15 Noiembrie 1987” Braşov în anul 2017 se concentrează în jurul competiţiei de tradiţie „Crosul 15 Noiembrie”, care a ajuns la a XXVIII-a ediţie şi care se bucură de participarea în fiecare an a sportivilor din Braşov şi din străinătate, dar şi a aproximativ 3.000 de tineri braşoveni.

Concursul de alergare pe şosea se desfăşoară pe o distanţă de 5 km, pe traseul parcurs de participanţii la revolta anticomunistă a muncitorilor braşoveni la 15 Noiembrie 1987: SC ROMAN SA(start) – Calea Bucureşti – Spitalul Judeţean – SC Hidromecanica SA – Sala Patria – Teatrul Sică Alexandrescu – Prefectura Braşov (sosire).

Se vor întocmi trei clasamente: (1) general, unul pentru fete, unul pentru băieţi, în ordinea sosirii; (2) pe categorii de vârstă, conform regulamentului Federaţiei Române de Atletism, precum şi (3) pentru participanţii amatori.

Concursul este deschis tuturor categoriilor de participanţi şi se va desfăşura conform regulamentului Federaţiei Române de Atletism.

Startul curselor va fi dat la Roman SA, de la ora 11.00, pentru fete, şi de la ora 11.30 pentru băieţi, de unde va fi urmată ruta Calea Bucureşti – Spitalul Judeţean – Hidromecanica SA – Sala Patria – Teatrul „Sică Alexandrescu” – Prefectura Braşov.

Crosul 15 Noiembrie se desfăşoară sub egida Federaţiei Române de Atletism şi este organizat de către Asociaţia 15 Noiembrie 1987, în parteneriat cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane a Universităţii „Transilvania”, Primăria şi Consiliul Local Braşov.

Înscrierile la concurs se fac în ziua concursului (11 noiembrie 2017), de la ora 9.00, la locul de start (SC Roman SA). Organizatorii aşteaptă, ca de fiecare dată, o participare mare, la toate categoriile de vârstă.

Pe traseul de deplasare al concurenților, începând cu ora 11.00, secvenţial, circulația auto va fi restricționată și deviată pe străzile adiacente, inclusiv cea a mijloacelor RATBV.

(Detalii despre traseele RATBV, modificate de Crosul „15 Noiembrie” puteți găsi pe http://www.brasovultau.ro/articol/stiri/trasee-ratbv-modificate-de-crosul-15-noiembrie.html ).

 „Crosul 15 Noiembrie” Braşov 2017 a devenit un eveniment sportiv internațional, care stimulează sportul de masă şi contribuie la educarea tinerilor privind perioada comunistă din România şi principalele mişcări anticomuniste din România.

„Acest cros nu este o simplă cursă, ci are o puternică semnificaţie pentru braşoveni şi nu numai. Dacă era vorba doar de alergare, o puteam face în jurul lacului din parcul Noua sau în orice alt loc din oraş. Competiţia se adresează atât profesioniştilor, cât şi amatorilor”, a explicat preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie, Marius Boeriu.

.....................................................................................................................


     La 30 de ani de la revolta din 15 Noiembrie 1987, Braşovul a pregătit o agendă impresionantă desfășurată pe parcursul mai multor zile, pentru a marca acest moment istoric.

Sunt pregătite o gală specială, „Crosul 15 Noiembrie” , un moment solemn la monumentul de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, expoziţii sau acţiuni în şcolile braşovene. De asemenea, a fost lansat oficial filmul documentar „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, dar și o carte de benzi desenate purtând același titlu (realizată de Mihai Grăjdeanu) și în premieră, va fi interpretată o piesă muzicală dedicată revoltei de acum 30 de ani.

Evenimentele din cadrul proiectului „Braşov 1987” sunt organizate de Muzeul Judeţean de Istorie împreună cu Asociaţia 15 Noiembrie 1987, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Braşov.

„Ne-am propus să fie o aniversare, nu o comemorare sau un pretext pentru scandaluri. Braşov 1987 trebuie să fie recunoscut şi preţuit ca o parte importantă a identităţii oraşului. 15 noiembrie 1987 este un moment istoric care nu are doar o importanţă locală, ci şi una naţională şi internaţională”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a afirmat că „cei care au ieşit în stradă acum 30 de ani reprezintă un motiv de mândrie pentru judeţul Braşov şi este de datoria noastră să îi aniversăm”.

Comentarii

Ultimă oră