Sari la conținut

S-a votat încă o zi liberă: Vinerea Mare este sărbătoare legală nelucrătoare

sa-votat-inca-o-zi-libera-vinerea-mare-este-sarbatoare-legala-nelucratoare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, astăzi, proiectul de lege prin care Vinerea Mare devine zi de sărbătoare legală şi nelucrătoare.


   Propunerea legislativă a fost aprobată cu 233 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 19 abţineri. Iniţial, aceasta a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor urmând să fie for decizional.


   Proiectul de lege a fost iniţiat de un grup de 42 de senatori şi deputaţi din întregul spectru politic. În expunerea de motive, iniţiatorii noteaza ca la începutul anului trecut, Comisia Europeană a stabilit sărbătorilor legale pentru institutiile Uniunii Europene, iar Vinerea Mare se află printre acestea.

„Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creştină din seria Triduum Sacru, din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare”, susţin iniţiatorii proiectul de lege pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, Vinerea Mare este zi legală de sărbătoare în 16 dintre cele 28 de ţări ale UE.

Preşedintele Comisiei de muncă, deputatul Adrian Solomon a susţinut proiectul de lege în plen, afirmând că „vremea lozincilor că totul se rezolva prin muncă ar trebui să treacă” şi că angajatorii au nevoie de salariați odihniţi.

 În anul 2018, Paştele Catolic va fi sărbătorit pe 1 aprilie, iar cel Ortodox, pe 8 aprilie.

Potrivit art. 139 din Codul Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează în România sunt:

– 1 şi 2 ianuarie;
  – prima şi a doua zi de Paşte;
  – 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  – 1 mai;
  – prima şi a doua zi de Rusalii;
   – 1 iunie, Ziua Copilului;
  – 15 august, Adormirea Maicii Domnului;
  – 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  – 1 decembrie;
  – prima şi a doua zi de Crăciun;

– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decît cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Comentarii

Ultimă oră