Anul acesta Narcis, una dintre acvilele țipătoare mici urmărite cu ajutorul transmițătoarelor satelitare, a ajuns cu o zi mai târziu decât anul trecut în zonele de cuibărit de la poalele Munților Făgăraș. Dacă anul trecut Narcis ajunsese deja pe data de 3 aprilie în centrul Transilvaniei, anul acesta la aceeași dată se afla în sudul României, undeva în apropierea localității Dragomirești din județul Dâmbovița.

Narcis este prima pasăre dintre acvilele monitorizate în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, derulat în parteneriat de către Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu, Asociaţia Grupul Milvus şi Societatea Ornitologică Română, care a ajuns anul acesta în zona de cuibărit. Aceeași performanță a reușit-o și anul trecut, când după un drum lung de 8632 km, din zonele de iernare din sudul Africii, a ajuns prima în zona de cuibărit de la poalele Munților Făgăraş.

După aproape doi ani de monitorizare cu ajutorul transmițătoarelor satelitare, Narcis este una dintre acvilele care a furnizat specialiștilor în studiul și conservarea păsărilor din cadrul proiectului LIFE multe date importante legate de arealul de cuibărire, folosirea habitatului de hrănire, ruta de migraţie şi locurile unde iernează acvilele în sudul Africii.

Narcis a pornit în migrația de primăvară din sudul Mozambicului, unde și-a petrecut cea mai mare parte a iernii. A urmat traversarea statului Zimbabwe, Zambiei, Tanzaniei, Ugandei, Sudanului de Sud, Etiopiei, Eritreei, Sudanului, pentru ca în final să ajungă pe teritoriul Egiptului. După traversarea canalului Suez, poarta de trecere a acvilelor dinspre Africa către Asia Mică și ulterior Europa, Narcis a urmat linia țărmului Mării Mediterane, în fapt aceeași rută ca cea folosită în drumul către Africa din toamnă. După trecerea rapidă peste teritoriile Israelului, Libanului și Siriei, pasărea a ajuns pe continentul european o dată cu traversarea Turciei. De aici nu a mai rămas decât zborul deasupra Bulgariei până la intrarea lui Narcis pe teritoriul țării noastre. Narcis a parcurs în migrația de primăvară peste 10.000 de kilometri, în mai bine de o lună de zile de zbor întrerupt doar de scurte pauze de odihnă și adăpare.

Narcis este un mascul adult echipat cu transmiţător la data de 20 iulie 2011, de o echipă formată din specialişti ai Societăţii Ornitologice Române, cei ai Grupului Milvus, respectiv ai Agenţiei de Protecţie a Mediului Sibiu, la poalele Munţilor Făgăraş, în partea estică a sitului Natura 2000 desemnat pentru protecția păsărilor „Piemontul Făgăraş”.

Eforturile specialiștilor de a urmări aceste păsări se datorează faptului că acvila ţipătoare mică este o specie vulnerabilă, populația mondială fiind estimată la aproximativ 20.000 de perechi cuibăritoare. Conform celor mai recente studii, populaţia de acvilă ţipătoare mică din România este estimată între 2000 - 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populaţia speciei la nivelul Uniunii Europene şi 10% din întreaga populaţie la nivel global. Specia cuibăreşte în păduri depresionare, păduri de luncă, păduri din zone de deal şi de munte, cea mai mare concentrare a populației din țara noastră fiind întâlnită în centrul Transilvaniei.