Sari la conținut

S-a întâmplat pe 6 august: prima execuţie pe scaunul electric

sa-intamplat-pe-6-august-prima-executie-pe-scaunul-electric

Prima executie pe scaunul electric a fost aplicata in ziua de 6 august 1890, acum 124 de ani, la orele 6 dimineata in inchisoarea Auburn, din statul New York. Condamnatul se numea William Kemmler, iar vina pe care o ispasea era ca isi omorase concubina cu un topor. Poate parea surprinzator faptul ca scaunul fusese inventat de catre un dentist, dr. Alfred P. Southwck, care impreuna cu prietenul sau Harold Brown raspunsesera solicitarii cunoscutului inventator Thomas Edison de a gasi un mijloc "mai uman" privind executiile capitale.

Edison era partizanul curentului continuu, inventiile lui se bazau pe acest tip de curent, considerat mai putin periculos decat cel alternativ si tocmai de aceea a sustinut folosirea acestuia din urma la scaunul electric: sa fie cu efect rapid.

Astfel, criminalul Kemmler devenea cobaiul executiilor capitale in stil american. Ele trebuiau sa diminueze suferinta celui executat, inlocuind practica principalelor executii brutale de pana atunci: streangul si ghilotina. Dar faptele s-au desfasurat altfel decat prevazusera inventatorii.

Prima incercare de executie a esuat. Rezistentul Kemmer a supravietuit primului soc electric de 2.000 de volti CA, aplicat timp de 17 secunde, mult peste nivelul pe care inventatorul il considerase letal.

S-a hotarat aplicarea unei tensiuni mai ridicate. A doua incercare a durat mai bine de un minut, condamnatul a decedat in cele din urma, dar efectul asupra asistentei si mai ales asupra presei aflate de fata era altul decat cel asteptat de inventator, potrivit Ziare.com.

Ziarele comentau atunci ca "era mai bine sa fi folosit un topor" sau "este ingrozitor, ceva mai rau decat spanzuratoarea". In scurt timp, executia lui Kemmler a ajuns cel mai comentat eveniment al anului nu numai in America, dar si in presa din Franta, Belgia si Marea Britanie. Europa nu se grabea deloc sa adopte "cel mai uman mod de executie capitala" inventat de dentistul american.

Comentarii

Ultimă oră