De câteva zile, Strada Sforii a fost curățată de inscripțiile nedorite și reamenajată. Mai exact, mai mulți voluntari s-au organizat și au zugrăvit pereții de pe cea mai îngustă stradă din Brașov. Aceștia erau plini de picturile și mesajele lăsate de brașoveni și turiști anul trecut.

  Dar...nici nu s-a uscat bine zugrăveala de pe pereții Străzii Sforii, că un tânăr din Brăila a vrut să își lase „amprenta” iubirii pe zidurile proaspăt renovate.

    Brăileanul însoțit de o tânără a fost oprit din treabă de polițiștii locali, care erau în misiune de patrulare pentru menținerea ordinii și liniștii publice în zona istorică a Brașovului.

   Totuși când a fost surprins de polițiștii locali de la Biroul 1, brăileanul reușise deja să măzgălească pereții cu inițialele sale și ale iubitei cu un marker de culoare neagră. Acest fapt a și constituit baza pentru care băiatul a fost amendat cu 100 de lei conform Legii 61/1991, care, la art. 3, al. I, Lit. A, prevede sancțiuni cuprinse între 100 și 500 de lei pentru „scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum și dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse în locuri anume destinate”.

     Nu se știe de ce Strada Sforii îi atrage ca un magnet pe cei care, în lipsa celor șapte ani de acasă, simt nevoia să deseneze pe pereți, dar sperăm că dacă se vor da în mod constant amenzi, poate se va duce vestea, iar „artiștii ad-hoc” deloc doriți vor fi descurajați. Strada Sforii este un monument unic în România și e păcat că suferă atât de mult și de des din cauza actelor inconștiente ale celor care duc lipsă acută de bun simț.
 
 
..........................................................................................................................................................................................................................
 
 
   Cu o lungime de 80 de metri și o lățime cuprinsă între 1,11 și 1,35 metri, strada Sforii este un monument al Brașovului, fiind atestată documentar încă din secolul al XVII-lea.
 
  Strada Sforii din Braşov, inclusă de publicaţia „Huffington Post” în topul celor mai înguste străzi din lume, este una dintre cele mai căutate artere de către turiştii care vizitează oraşul.

 
   A fost construită în secolul al XV-lea, ca o scurtătură (ca un coridor de urgenţă) pentru intervenția rapidă a pompierilor cetăţii medievale Braşov, între străzile Poarta Schei și Cerbului. 

  Străduţa a fost restaurată în anul 2003 pentru a arăta ca în urmă cu 100 de ani. Pereţii clădirilor care străjuiesc obiectivul turistic au fost renovaţi, stâlpii de iluminat au fost schimbaţi cu unii cu aspect medieval, pe care s-au montat felinare. De asemenea, a fost schimbat pavajul.

   Vizitatorii acestui obiectiv turistic trebuie să ştie că strada se află destul de aproape de Piaţa Sfatului, de Biserica Neagră, Bastionul Ţesătorilor, de Muzeul Casa Junilor sau Masivul Tâmpa.

      Strada Sforii este cea mai îngustă stradă din România și pe locul trei între cele mai înguste din Europa.