Sari la conținut
romanul-ucis-de-teroristi-era-din-prahova-

Românul care a fost ucis în criza ostaticilor din Algeria era din localitatea prahoveană Bărcăneşti, avea 36 de ani şi un copil în vârstă de 6 ani, iar soţia sa este însărcinată.

Potrivit unor surse locale, bărbatul ucis în Algeria este Ionuţ Tiberiu Costache, din Bărcăneşti, localitate aflată lângă Ploieşti, scrie Mediafax.ro.

Costache lucra pe o funcţie de consultant tehnic la compania Ansaldo Thomassen, care se ocupă cu fabricarea şi întreţinerea turbinelor de gaz, conform profilului de Facebook.Localnicii spun că bărbatul a plecat la muncă în Algeria pentru a-şi ridica o casă. Premierul Victor Ponta a anunţat, sâmbătă, că un român a murit în timpul crizei ostaticilor din Algeria, iar alţi patru se află în siguranţă şi vor fi aduşi în România cât mai curând posibil.

George Iachim, unul dintre cei patru români care au supravieţuit atacului terorist din Algeria, povesteşte, într-un scurt interviu acordat televiziunii publice algeriene, preluat de Ştirile ProTV,că a reuşit să rămână în viaţă, împreună cu un alt coleg român, baricadându-se într-un birou.

"Miercuri dimineaţă mă aflam în afara biroului şi am văzut când au venit teroriştii. Au început să tragă în paznicii care se aflau la poarta companiei. După asta au intrat în birourile clădirii şi au început să ia ostatici. M-am baricadat împreună cu un alt coleg, tot din România, într-unul din birouri, am încuiat uşa şi am blocat-o cu un mobilier...", a spus Iachim.

Întrebat ce părere are despre intervenţia forţelor armate ale Algeriei, românul a spus ca înţelege faptul că soldaţii nu aveau cum să intervină mai repede pentru a-i salva.

"Ce au facut ei (armata, n.red) a fost în regulă, pentru ca a fost o situaţie foarte grea, una în care au fost implicaţi ostatici, şi nu putea interveni aşa de repede.. Însă în final am aflat că ostaticii din acea zona sunt OK. Ieri am aflat că armata a intervenit şi i-a eliberat pe cei de acolo, ceea ce este minunat, pentru că am mulţi prieteni acolo şi m-am temut pentru vieţile lor", a mai spus Iachim.

Douăzeci şi unu de ostatici au fost ucişi în cele patru zile ale crizei provocate de o grupare islamistă la un complex algerian de exploatarea gazelor, care s-a încheiat sâmbătă cu un asalt final al armatei, potrivit unui bilanţ provizoriu prezentat de Ministerul algerian de Interne. Forţele algeriene au putut să elibereze "685 de angajaţi algerieni şi 107 străini", a anunţat Ministerul de Interne. Treizeci şi doi răpitori au fost ucişi în cursul asaltului, potrivit aceleiaşi surse.Ostaticii care au murit sunt din Marea Britanie, SUA, Franta, Algeria, Romania, Japonia, Belgia, Norvegia, Filipine si Malaysia.

Sute de persoane au fost luate ostatice miercuri la un complex de prelucrare a gazelor din Algeria de către un comando islamist.
Printre captivi s-au aflat şi cinci cetăţeni români. Islamiştii au anunţat că răpirea este un gest de răzbunare pentru intervenţia Franţei în Mali şi pentru că Algeria a permis avioanelor franceze să-i survoleze teritoriul.

Comentarii

Ultimă oră