Sari la conținut

Tanarul se numeste Stefan Alexandrescu (foto), are 22 de ani, este student la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si poate citi o carte in numai cinci minute. Este un tanar supradotat, dar mult din realizarile lui se datoreaza cursului de citire rapida al profesorului Radu Budei.

Stefan a inceput cursurile de citire rapida in primavara lui 2004, cand era inca elev in ultimul an de liceu. La inceput, citea 238 de cuvinte pe minut. Dupa o luna, Stefan trecuse deja de 1.000 – viteza lui Iorga. Iar dupa un an a depasit pragul citirii fotografice, de peste 10.000 de cuvinte pe minut

Tehnica citirii rapide se bazeaza pe un principiu extrem de simplu: scurtarea traseului pe care il parcurge in mod normal impulsul nervos in timpul citirii. Daca veti citi cateva paragrafe tinand o mana pe gat, veti constata ca desi citim in gand, laringele vibreaza in timpul lecturii. Si asta pentru ca, desi citim in gand, impulsul nervos trece in drumul lui de la ochi spre creier, in mod uimitor, si prin laringe. Prin tehnicile de citire rapida, impulsul nervos ajunge de la ochi direct la creier, si este suprimata acea “voce interioara” care insoteste cititul in gand si care de multe ori este aproape insesizabila.

“Paradoxul citirii rapide este: cu cat citim mai repede cu atat retinem mai mult” profesor Radu Budei

Profesorul Radu Budei (foto) a pornit de la fapt evident: cu cat citim mai repede, cu atat cuvintele sunt expuse mai putin privirii. Pornind de la acest lucru a facut o inventie extraordinara si extrem de simpla: “Masina de citire rapida”. Are dimensiunile unei carcase de CD, cu o fanta in mijloc si permite privirea unui cuvant doar o fractiune de secunda. Pe masura ce exersam, suntem in stare sa citim doar intr-o fractiune de secunda cuvinte din ce in ce mai lungi si chiar fraze, privind doar un punct din mijlocul foii de hartie. Dupa exercitii zilnice, putem citi un rand de pagina intr-o fractiune de secunda, fixand cu privirea doar mijlocul foii de hartie.

Si asta pentru ca ne marim viteza de citire, dar si memoria si capacitatea de a vedea cu privirea laterala. Cursul profesorului Budei se bazeaza in primul rand pe aceste exercitii de “fotografiere” a cuvintelor, dar propune si un stil de viata mult mai corect si o alimentatie sanatoasa care impreuna duc la marirea capacitatii de concentrare. Cursurile de citire rapida incep cu exercitii fizice, pentru o irigare sangvina mult mai buna a creierului, urmate de exercitii de concentrare si exersarea citirii rapide cu ajutorul aparatului de citire rapida.

In 2004, profesorul Radu Budei a castigat medalia de argint la Salonul de Inventica de la Geneva pentru “masina de citire rapida”. “Paradoxul citirii rapide este: cu cat citim mai repede cu atat retinem mai mult”, spune profesorul Radu Budei, in cartea sa “Citire rapida“, publicata la editura Venus. De altfel, toti cei care au facut aceste cursuri spun ca si-au imbunatatit nu doar vitreza de citire ci si memoria, atentia, concentrarea. Practic un asemenea curs schimba intrega viata a celui care l-a urmat.

Pentru  mai multe detalii accesati site-ul www.infospeed.ro

Comentarii

Ultimă oră