Sari la conținut

Românii, primii din Uniunea Europeană, care dau mită pentru a-şi uşura accesul la servicii publice

romanii-primii-din-uniunea-europeana-care-dau-mita-pentru-asi-usura-accesul-la-servicii-publice

29% din gospodăriile românești recurg la mită pentru a-și facilita accesul la servicii publice, procentul fiind cel mai mare din statele Uniunii Europene, potrivit unui raport al Transparency International (TI) citat de romaniatv.net.

"Cele mai mari rate au fost înregistrate în Tadjikistan (50%), R.Moldova (42%), Azerbaidjan, Kîrgîzstan și Ucraina (38%). România a înregistrat cea mai mare rată dintre statele Uniunii Europene cu 29%, urmată de Lituania cu 24%", precizează organizația.

În ceea ce privește România, Transparency Internațional sesizează că tinerii în general solicită o organizare socială în mediul public, dar și cel de afaceri, care să nu mai condiționeze accesul la servicii și/sau carieră de existența unor mecanisme relaționare. Pe de altă parte, semnalează faptul că instituțiile publice, dar și companiile nu sunt performante în a genera un mediu real de integritate.

Raportul arată că la nivelul companiilor din România, inclusiv al celor de servicii de utilități, nu s-a îmbunătățit climatul de integritate internă și în interfața cu publicul.

Totodată, faptul că în România mai mult decât în alte țări victimele sunt intimidate să nu raporteze sau să protesteze împotriva corupției arată că mecanismul de sancționare are limitări logistice sau de practica unitară, se menționează în raport.

Comentarii

Ultimă oră