Sari la conținut

În România e zi de doliu național pentru victimele cutremurului din Italia

romania-se-afla-in-zi-de-doliu-national-pentru-victimele-cutremurului-din-italia

Guvernul a declarat 2 septembrie 2016 zi de doliu național în memoria victimelor cutremurului produs în 24 august în Italia, printre care s-au aflat și cetăţeni români, precum și în semn de solidaritate cu poporul Italian.

Seismul produs în centrul Italiei, cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, s-a soldat până acum cu 292 de morți, dintre care 11 români.

Drapelul României va fi arborat în bernă de către instituțiile și autorităţile publice, dar și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări, autogări, precum și pe navele de orice fel și ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc.

De regulă, doliul naţional produce schimbări în programele posturilor de radio şi televiziune şi al instituţiilor de cultură, precum şi în derularea evenimentelor culturale, artistice sau sportive care fuseseră programate pentru zilele respective.


  La ora 12.00 toate activitățile se vor întrerupe, timp de trei minute, pentru păstrarea unui moment de reculegere. În plus, toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru această zi vor fi amânate.

Din 1990 pînă acum în România au fost decretate noua Zile de Doliu Național, iar acum este pentru a zecea oară:

12 ianuarie 1990: o zi de doliu naţional în memoria victimelor Revoluţiei;
14 septembrie 2001: după atentatele din SUA din 11 septembrie;
14 martie 2004: în memoria victimelor atentatului de la Madrid din 11 martie;
8 aprilie 2005: la moartea Papei Ioan Paul al II-lea;
3 august 2007: cu ocazia funeraliilor Patriarhului Teoctist;
18 aprilie 2010: în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei, Lech Kaczyński, soţia sa şi mulţi alţi oficiali polonezi;
26 iunie 2013: după accidentul de autocar în Muntenegru soldat cu moartea a 18 români;
31 octombrie – 2 noiembrie 2015: trei zile de doliu naţional după incendiul izbucnit în clubul „Colectiv” din Bucureşti.
13 august 2016– înmormântarea Reginei Ana.
2 septembrie 2016 : doliu național pentru victimele cutremurului din Italia.

Suntem cu sufletul alături de persoanele atât de greu încercate şi aducem condoleanţe familiilor îndoliate.

Comentarii

Ultimă oră