Sari la conținut

România a învins Norvegia la Olimpiada de Şah de la Baku

romania-a-invins-norvegia-la-olimpiada-de-sah-de-la-baku

La Baku, capitala Azerbaidjanului, e în plină desfăşurare Olimpiada Internaţională de Şah.

Iar sportivii care reprezintă ţara noastră se descurcă foarte bine.

În cea de-a treia rundă a Olimpiadei, echipa României a câștigat meciul cu echipa Norvegiei condusă de campionul mondial Magnus Carlsen. Acesta a trebuit să se mulțumească cu remiza în partida cu liderul echipei României, marele maestru Constantin Lupulescu. Și alte două partide ale meciului s-au încheiat cu remiză.

Dar juniorul Bogdan Deac a reușit să se impună în fața adversarului direct și să aducă astfel victoria echipei sale, România-Norvegia.

Bogdan Deac este cel mai tânăr mare maestru al momentului din lume și la cei 15 ani ai săi reprezintă una dintre speranțele șahului românesc.

Olimpiada se joacă pe echipe de câte cinci șahiști, patru jucători și o rezervă, din doi în doi ani, în două turnee, unul mixt și altul feminin.

După trei runde, echipa României are tot atâtea victorii.

Favorita concursului este echipa Rusiei, dar mari speranţe la podium au și echipele Statelor Unite, Chinei, Azerbaidjanului, Franței și Ucrainei. Din cauza relației cu Azerbaidjanul, Armenia nu și-a trimis reprezentanți la Baku, deși dispune de unii dintre cei mai puternici șahiști din lume, printre care și fostul număr doi mondial Levon Aronian. România este pe locul 26 în grila de start a competiţiei.

La feminin, echipa României a trecut în runda a treia de reprezentativa Olandei şi până acum are tot trei victorii.

La Olimpiada de la Baku participă 180 de echipe în turneul mixt şi 142 de echipe în turneul feminin.

Comentarii

Ultimă oră