Sari la conținut

Proiect: Rețea de restaurante, în Brașov, în care să se gătească doar cu produse locale

retea-de-restaurante-in-brasov-in-care-sa-se-gateasca-doar-cu-produse-locale

Producătorii brașoveni vor să creeze o rețea de restaurante în care să se gătească doar cu produse locale!

Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale Brașov (APPT Brașov), împreună cu Facultatea de Alimentație și Turism din cadrul Universității Transilvania, vor primi o finanțare de 100.000 de euro din partea UE prin PNDR- masura 16.4 pentru dezvoltarea conceptului de produs local/lanț scurt alimentar.

Asociația își propune prin acest proiect să conceapă un brand și campanii de promovare și încurajare a consumului de produse provenite de la micii producători brașoveni, să realizeze un studiu de arhivă în vederea identificării de rețete vechi locale, din păcate uitate, care pot fi introduse in meniurile restaurantelor, să creeze o rețea de puncte gastronomice locale bazate pe materie primă direct de la cei care o produc, să înființeze un magazin al producătorilor locali, să susțină participarea la evenimentele de promovare a specificului local.


    De asemenea, producătorii locali își propun să doteze un laborator al Facultății de Alimentație și Turism cu echipamente pentru analiză a produselor alimentare, de ale căror servicii vor beneficia producătorii din cadrul proiectului.

„Nu în ultimul rând, ne dorim și crearea unei rețele de restaurante care să folosească materie primă locală, direct de la producătorii noștri brașoveni. Este foarte important ca aceste restaurante care servesc mâncare locală/tradițională să înțeleagă și să înceapă să utilizeze în bucătărie cât mai multe input-uri locale. Proiectul va crea legătura dintre furnizori și utilizatori, legătură care este de multe ori evocată de către restaurante ca fiind motivul pentru care nu colaborează cu producătorii locali. Cei care se vor îndrepta către ofertele micilor producători, vor beneficia de promovare ca utilizatori si susținători ai producătorilor locali”, a declarat George Cățean, președinte Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale Brașov și coorodonator al proiectului.

La nivel național, județul Brașov este fruntaș la numărul de produse tradiționale atestate.

În cadrul măsurii de finanțare au fost depuse 33 de proiecte, iar alături de proiectul producătorilor brașoveni au fost selectate alte 18 proiecte, din Hunedoara, Sălaj, Sibiu, Cluj, Satu Mare, Bistrița Năsaud, Covasna, Harghita, Iași, București, Botoșani, Dâmbovița. Bugetul total alocat este de 19 milioane euro, bani de la U.E. prin AFIR.

Comentarii

Ultimă oră