Sari la conținut
reducerea-tva-ar-scadea-preturile-la-peste

Scăderea TVA, propusă în proiectul noului Cod Fiscal, ar crește piața fiscalizată cu 20 de milioane de euro și ar determina o reducere a prețului peștelui cu 6-8%, potrivit Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie "Romfish", informează Mediafax.

"Pentru producția din piscicultură, piața fiscalizată s-ar dubla după reducerea TVA. În 2014 s-au vândut circa 11.000 de tone de pește de consum din piscicultura internă. Valoarea mărfii fiscalizate este circa 20 de milioane de euro. Prețurile s-ar putea reduce, după scăderea TVA, cu circa 6-8%, diferența fiind utilizată pentru dezvoltarea companiilor", a declarat directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie "Romfish", Cătălin Platon. Chiar şi în ipoteza în care preţurile peştelui în magazinele de specialitate nu ar scădea, spune Platin, diferenţa ar rămâne la fermier, care ar avea disponibil suplimentar pentru investiţii sau pentru crearea de locuri de muncă, sau în cel mai rău caz, ar plăti mai mult impozit pe profit către stat. "Sub o formă sau alta, reducerea cotei de TVA aduce, pe termen mediu şi lung, mai mulţi bani la bugetul de stat, permiţând în acelaşi timp fermelor piscicole să se dezvolte", a mai spus el, scrie romanialibera.ro.
Din datele asociației, anual, circa 10.000 tone de peşte provenit doar din piscicultură (excluzând piața produselor din pescuit în ape interioare, Delta și Marea Neagră), cu o valoare de circa 20 de milioane de euro, "beneficiază" de un regim de comercializare nefiscalizat.   Potrivit Romfish, proiectul de lege privind noul Cod Fiscal va ajuta la dezvoltarea pisciculturii și prin anularea impozitului pentru construcţiile speciale, ceea ce deblochează investiţiile în construcţiile hidrotehnice ale amenajărilor piscicole (diguri, canale, instalaţii de alimentare/evacuare).

Comentarii

Ultimă oră