Sari la conținut

În două zile, peste 200 de braşoveni au solicitat pensionarea anticipată. Legea privind sistemul unitar de pensii publice – vorba vine, atât timp cât au rămas case ale Armatei, MAI, SRI - a intrat în vigoare, în cea mai mare parte a ei, de la începutul acestui an, lovindu-i dramatic pe actualii, dar mai ales pe viitorii pensionari de stat.  O schimbare formală, de Mărie cu altă pălărie:  Casa Naţională de Pensii şi Alte drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) a devenit Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).  
Pensii îngheţate…  Pentru actualii pensionari, legea nu aduce acum prea multe noutăţi: punctul de pensie rămâne la 39,9 % din salariul mediu brut – adică la 732,8 lei - astfel încât nici în 2011 nu vor fi majorări de pensii. Abia cu începere de la 1 ianuarie 2012, va avea loc majorarea valorii punctului de pensie, annual, cu 100 % din rata inflaţiei la care se adaugă 50 % din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
…dar şi diminuate. Din această lună, pensionarii care au pensii mai mari de 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, plătesc contribuţii la Sănătate de 5,5% din venituri. Pentru pensionarii care au un venit între 740 şi 782 de lei se va aplica un procentaj de contribuţie mai mic, astfel încât venitul net din pensie să nu scadă sub 740 lei. Câteva zeci de mii de pensionari braşoveni vor fi afectaţi de această contribuţie, mai supărător pentru cei cu pensii mici fiind faptul că nu vor avea parte de condiţii mai bune în spitale sau de medicamente mai ieftine, ba din contră, de la 1 iulie intră în vigoare şi coplata.
Liber la anticipate. Pe de altă parte, noua Lege a dezghetat pensionarea anticipată.  Mihail Tarbă, directorul Casei Judeţeană de Pensii (CJP) Braşov, spune că, în prima zi lucrătoare a anului, înainte de deschiderea ghişeelor, Casa a fost luată cu asalt de către braşovenii care au îndeplinit în ultimele şase luni condiţiile pentru a ieşi mai devreme la pensie. În 3 iulie 2010, ca efect al legilor lui Boc, fuseseră sistate pensionările anticipate, pe ultima sută de metri cererile crescând exponenţial. Recordul a fost depăşit deja: în două zile, peste 200 de braşoveni au solicitat pensionarea anticipată. Alţi 84 au depus chiar din decembrie dosarele. Cei mai mulţi sunt oameni pe care nimeni nu îi mai angeajează, dar nu mai primesc nici şomaj, iar pentru ei orice leu pe care îl primesc drept pensie este mai mult decât nimicul de acum.

Condiţii mai dure. Cei care doresc să iasă la pensie mai devreme sunt descurajaţi acum. Legea permite pensionarea anticipată cu cel mult 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare, cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare (a vechimii în muncă), de 30 de ani (dar creşte treptat la 35), în cazul femeilor, şi 35 de ani, în cazul bărbaţilor. Vestea proastă este pentru femei, în cazul cărora vârsta minimă şi stagiul cresc constant cu câte o lună, la fiecare trei luni. În plus, pentru pensia anticipată parţială, penalizarea atinge 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, astfel că cei care se vor pensiona mai devreme cu 5 ani vor primi cu 45% mai puţin decât la limită de vârstă. Până acum, penalizarea era de până la 0,5% pentru fiecare lună de anticipare, „amenda” maximă fiind de 30% din indemnizaţie. De asemenea, în perioada de anticipare, persoana nu mai poate cumula pensia cu un venit profesional.

Comentarii

Ultimă oră