Sari la conținut

RATBV va introduce plata biletului direct din autobuz, cu ajutorul cardului

ratbv-va-introduce-plata-biletului-direct-din-autobuz-cu-ajutorul-cardului

Din această săptămână, sistemul va fi funcţional în 10 mijloace de transport în comun din Braşov

Anunţat încă de când au fost aduse primele autobuze Menarini, sistemul de plată electronică a călătoriei în mijloacele de transport în comun, prin intermediul cardului bancar contactless sau al telefoanelor mobile care permit plata direct cu acest dispozitiv, va deveni funcţional din această săptămână.


   Primăria Braşov a anunţat că sistemul utilizat în municipiu este primul din România care utilizează tehnologie EMV Tranzit (un sistem cu un grad ridicat de securitate) destinat transportului public, respectiv sistemul de plată a călătoriei cu autobuzul în care, la acelaşi validator, se vor putea folosi atât cardurile bancare contactless, cât şi cardurile de transport emise de RATBV SA.


   Pentru început, acest sistem va fi funcţional de la sfârşitul acestei săptămâni , în 10 dintre autobuzele electrice.

  Cum funcţionează sistemul


   Prin utilizarea cardului bancar contactless, călătorii vor putea achiziţiona de la validator bilete valabile 50 de minute. Mijloacele de transport public în care vor exista validatoare ce permit plata cu cardul bancar vor fi marcate cu simboluri specifice (Visa/Mastercard).


   După realizarea plăţii călătoriei, prin apropierea cardului bancar contactless de validator, va fi emis un bon călătorului, pe care vor fi înscrise următoarele date: numărul mijlocului de transport în care a fost achitat biletul de călătorie, data şi ora emiterii, textul „Valabil 50 de minute de la ora…”, ultimele patru cifre din numărul cardului cu care s-a făcut plata, mesajul „Tranzacţie acceptată” şi textul „Păstraţi copia pentru verificare. Mulţumim pentru călătoria cu RATBV SA”.


   În cazul în care serviciul de transfer bancar nu este funcţional, validatorul va afişa un mesaj de atenţionare şi de recomandare a serviciului alternativ de plată prin aplicaţia pentru smartphone „24pay”. În situaţia în care validatorul este funcţional, dar, din cauza unei erori, plata nu se finalizează, acest lucru va fi semnalat călătorului prin emiterea unui bon cu mesajul „Tranzacţie neacceptată”.


   Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Braşov, care au anunţat introducerea acestui sistem de plată nu au precizat ce trebuie să facă un călător care nu are aplicaţia „24pay” instalată pe telefonul mobil şi nu poate cumpăra biletul cu ajutorul cardului bancar.

Un obiectiv al proiectului: „Extinderea măsurilor de distanţare socială”


    Noul sistem de plată, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru, „este unul dintre cele mai moderne şi comode variante a îţi cumpăra un bilet. Sunt sigur că braşovenii şi turiştii îl vor folosi din ce în ce mai mult. Implementarea proiectului are în vedere creşterea calităţii serviciilor pentru clienţii RATBV, dar şi extinderea măsurilor de distanţare socială şi recomandarea de folosire a mijloacelor de plată electronice în detrimentul celor ce implică hârtia şi banii fizici. Această tehnologie asigură un timp scurt pentru efectuarea tranzacţiei, prin simpla apropiere a cardului de validator”.

Comentarii

Ultimă oră