Sari la conținut
raspunsuri-inteligente-la-interviul-de-angajare

Unii angajatori le adreseaza candidatilor intrebari foarte dificile, pentru a vedea daca stiu sa reziste in fata presiunii. Altii vor sa cunoasca mecanismul gandirii fiecarui aspirant. Oricare ar fi motivul lor, trebuie sa fii pregatit. In cartea sa, "301 Smart Answers to Tough Interview Questions", Vicky Oliver spune ca pentru a trece mai departe, trebuie sa-ti devansezi concurenta, scrie manager.ro.


"Ai putea rivaliza cu o persoana care are de trei ori mai multa experienta decat tine sau dimpotriva, cu un individ care poate accepta acel job pe un salariu mult mai mic", explica Oliver. Una din cele mai bune modalitati prin care te poti diferentia este sa raspunzi inteligent la cele mai dificile intrebari.
 
I: Care este cea mai mare slabiciune a ta, care este o slabiciune, nicidecum o calitate secreta?
 
R: Sunt foarte nerabdator. Ma astept ca angajatii mei sa fie eficienti la maximum, chiar de la prima incercare. Daca esueaza, tind sa ii marginalizez si sa fac totul de unul singur.
 
Pentru a compensa aceasta slabiciune, am inceput sa imi pregatesc oamenii asa cum cred de cuviinta.
 
I: Ai putea sa preiei functia mea in urmatorii ani?
 
R: Poate peste 20 de ani, cand veti conduce intreaga companie si veti avea nevoie de un asistent fidel, care sa va ajute sa coordonati acest departament".
 
I: Ti-ai schimbat des joburile si carierele. De ce mi-as risca banii cu tine?
 
R: In calitate de "navetist profesional", va pot spune ca am acumulat multa experienta in timpul acestor migratii. Aceste calitati ma ajuta sa rezolv problemele intr-un mod cat mai eficient".
 
I: Daca ai lucra cinci ani in compania mea si nu ai fi promovat? Multi angajati nu sunt promovati. Nu ai fi frustrat?
 
R: Cred ca sunt ambitios, pragmatic. Cat timp voi continua sa muncesc si sa ma dezvolt pe functia mea, o sa fiu fericit. Companiile promoveaza oamenii in mod diferit si sunt sigur ca daca voi lucra pentru dumneavoastra, o sa fiu motivat multi ani de acum inainte.
 
I: Daca ai stiut ca lucrurile se vor deteriora in firma ta, de ce nu ai renuntat mai devreme la functie?
 
R: Am lucrat din greu ca sa imi pastrez jobul, in timp ce altii erau dati afara. Nu am avut timp sa caut alt job. Cu toate fuziunile din jur, disponibilizarile sunt la ordinea zilei. Am dat tot ce am avut mai bun!
 
I: Am vazut in CV ca ai lucrat la firma X timp de patru ani, ceea ce este excelent. Am observat totusi ca nu ai fost promovat. De ce?
 
R: X este o companie minunata si datorita contributiei mele si a echipei, lucrurile merg bine si acolo. Dar nu a fost mereu asa.
 
In primii doi ani, oamenii erau concediati in stanga si in dreapta si a trebuit sa tin de jobul meu.
 
Dupa ce firma si-a revenit, seful meu a obtinut un job excelent intr-o alta companie si X a avut nevoie de sase luni ca sa ii gaseasca un inlocuitor, care a venit insotit de oamenii sai... Am tinut cu dintii de jobul meu, dar nu era nimeni interesat de performanta mea.
 
I: Daca ai conduce o firma care produce X si piata s-ar confrunta cu probleme, ce ai face?
 
R: As cauta noi piete pentru produsul X si as discuta cu managerii, pentru a schimba produsul, astfel incat sa aiba o audienta mai mare.
 
I: Potrivit CV-ului tau, ai fost concediat de doua ori. Ce gust ti-au lasat aceste concedieri?
 
R: Dupa ce mi-am revenit dupa ambele socuri, m-am simtit mai puternic. Este adevarat ca am fost concediat de doua ori, dar am reusit sa ma ridic.
 
Moralul meu este foarte ridicat. Am fost expus la tot ce este mai dificil in aceasta industrie, dar tot imi doresc sa lucrez fara incetare!

CITEȘTE MAI MULTE PE: manager.ro

Comentarii

Ultimă oră