Sari la conținut

RÂȘNOV: Festival de Film Istoric, din 1 şi până în 10 august. Vezi surprizele evenimentului

rasnov-festival-de-film-istoric-din-1-si-pana-in-10-august-vezi-surprizele-evenimentului

Luna august debutează cu un regal de filme la Râşnov, cu ocazia organizării celei de-a VI-a ediţii a Festivalului de Film Istoric, care se va desfăşura între 1 şi 10 august în Cetate şi la Cinematograful Amza Pellea, scrie bizbrasov.ro. Ediţia din acest an va fi deschisă de cea mai recentă producţie a regizorului Nae Caranfil, „Closer to the moon”, şi de concertul trupei de rock alternativ Byron. Ediţia 2014 va celebra împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluţia din 1989 şi 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, care va fi marcată prin prezenţa mai multor sportivi români de marcă. Festivalul de Film de la Râşnov va găzdui şi Şcoala de Vară ASTRA, în cadrul căreia 15 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie vor participa gratuit la toate evenimentele festivalului şi vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare şi masă. Festivalul este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei, iar organizatorii festivalului sunt Primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics.

Filme şi invitaţi pe măsură

În cadrul festivalului vor rula peste 40 de filme documentare şi de ficţiune, vor fi zece evenimente speciale, cărora li se vor adăuga dezbateri legate de temele festivalului din acest an, fiind peste 40 de invitaţi speciali, dar şi trei expoziţii şi un târg de carte.
Printre producţiile ce vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric se numără documentarele „Ultima redută”, regizat de Nicholas Dimăncescu, „În spatele cortinei” de Bogdan Mustaţă şi „Premier Noël dans les tranchées”, în regia lui Michael Gaumnitz, „Une promesse”, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, excepţionalul „La grande illusion” a lui Jean Renoir, drama „La France” semnată de Serge Bozon, „Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl şi „Walesa: Man of Hope”, în regia lui Andrzej Wajda. O parte dintre filme vor rula în cinematograf, iar peliculele care vor fi prezentate după ora 21.00, vor rula în Grădina Cetăţii. „Dacă anii trecuţi, ne gândeam că zece zile de festival este prea mult, acum, deja sunt insuficiente. Ne bucurăm că am reuşit să aducem şi parteneri care să ne sprijine financiar. Toate filmele care vor fi prezentate vor avea o strânsă legătură cu prelegerile, astfel că folosim filmul ca artă cinematografică, dar şi ca suport la discuţiile pe care le vom avea. Vom avea şi filme noi, dar şi filme realizate în Basarabia, ţinând cont că va fi organizată şi o Şcoală de Vară pentru tinerii din Basarabia”, a precizat Mihai Dragomir, preşedintele Asociaţiei Mioritics. Dezbaterile vor analiza temele festivalului, iar printre lectori se numără personalităţi precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Şerbănescu, Georgeta Filitti şi Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurenţiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac şi Sorin Ducaru sau economistul Ionuţ Dumitr. Ambasadorul Slovaciei, Excelenţa Sa Jan Gabor şi profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii străini ai Şcolii de Vară.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE PROGRAMUL EVENIMENTULUI PE: bizbrasov.ro

Comentarii

Ultimă oră