Sari la conținut

Prunariu le-a transmis copiilor săi pasiunea pentru zbor

prunariu-lea-transmis-copiilor-sai-pasiunea-pentru-zbor

Trei generaţii marcate de  un eveniment unic al aviaţiei române. Vorbim de  singurul român  care  a zburat în spaţiu,  braşoveanul Dumitru Prunariu, cei doi fii şi  nepoţii, toţi atraşi de  tainele  Universului.

Dumitru  Prunariu  a venit la Braşov cu cei  doi băieţi şi nepoţii, pentru  un eveniment de  familie, şi a povestit  pentru MIX TV despre bucuriile  copilăriei, frumuseţea  anilor  de liceu şi oamenii care l-au ajutat să ajungă mesagerul României în Cosmos.
Dumitru Prunariu a fost invitat  la aniversarea de 75 de ani a Colegiului Grigore Moisil, pe care l-a absolvit în 1971. El şi-a amintit cu drag de dirigintele său, care i-a fost şi dascăl şi prieten.
“Dirigentele nostru era o persoană care a încercat să ne transmită şi multe cunoştinţe despre viaţă. Pe lângă faptul că făceam împreună excursii, că rămâneam nopţile la corturi, că aveam ocazia în jurul unui foc de tabără să stăm de vorbă, ne transmitea foarte multă experienţă de viaţă. Iar noi ne-am simţim foarte apropiaţi de el, ca om, în primul rând, apoi ca profesor de matematică” îşi aminteşte Prunariu.
Dragostea pentru aviaţie a început din copilărie, când a mers la Palatul Pionierilor. Acolo, Prunariu a învăţat să construiască machete de aeromodele.
Cătălin Prunariu, băiatul cel mare, s-a făcut aviator  după ce a terminat o facultate care nu are legătură cu aviaţia.  “Mi-a luat mult să o conving pe mama să fie de acord  ca să fac paraşutism, apoi am mers pe mâna lui tata. Prima dată când am sărit cu paraşuta aveam 17 ani. Eram minor şi nu aveam voie să sar fără acordul părinţilor” povesteşte Cătălin Prunariu.
Spune că numele  Prunariu l-a ajutat, dar a vrut să arate că îşi poate face o carieră prin forţele proprii. ”Numele m-a ajutat să fiu recunoscut. Oamenii din aviaţie, mai ales, m-au primit bine în mijlocul lor. Însă am devenit pilot, prin meritele mele” adaugă Cătălin.  
Băiatul cel mic nu a fost atras de ştiinţele exacte, dar în munca lui foloseşte cunoştinţele  pe care le-a aflat în familie.
“Acum în domeniul relaţiilor internaţionale, m-am implicat în domeniul astronauticii, al comunicaţiilor satelitare” declară Daniel Prunariu. Nepoţii lui Dumitru Prunariu  ştiu  şi ei  în ce călătorie importantă a fost  bunicul şi vor să se facă oameni de ştiinţă.
Lui Dumitru Prunariu îi place să aibă familia în jurul său,  dar celebrul român  în jurul căruia s-a creat un veritabil brand de ţară,  îşi face timp şi pentru pasiunile sale: fotografia şi computerul.

Comentarii

Ultimă oră