Sari la conținut
propietatile-miraculoase-ale-nectarinelor

Despre nectarine, fructe savuroase și aromate de vară, se spune că au fost atât de apreciate încât numele lor se trage de la "nectarul zeilor", potrivit AGERPRES. Nectarinele (Prunus persica), din familia Rosaceae, sunt cunoscute de peste 2 000 de ani. Sunt înrudite cu piersicile și prunele. Originare din China, au fost aduse în Europa prin Asia Centrală, fiind în prezent un fruct de vară foarte apreciat.
Nectarinul crește și se dezvoltă în regiunile temperate calde atât în emisferele nordice cât și în cele sudice. Din cauza cojii netede care acoperă miezul, nectarinele sunt mai asemănătoare prunelor decât piersicilor. S-au creat mereu încrucișări între piersici și nectarine, dar coaja pufoasă rămâne o caracteristică dominantă. De aceea hibrizii rezultați sunt de fapt piersici.
Nectarine au pulpa roșie, galbenă sau albă și sunt o sursă de vitamine A și C. În plus, vitamina A are efect benefic asupra sistemului imunitar. Consumate frecvent substanțele din nectarine întârzie procesul natural de îmbătrânire. Ele sunt de obicei consumate în stare proaspătă, sau preparate termic sub formă de compot și gemuri, sau ca ingredient în prepararea diverselor dulciuri. Nectarinele au un gust foarte asemănător cu cel al piersicilor, puțin mai acid însă. Spre deosebire de piersici, nectarinele nu trebuiesc curățate de coajă înainte de a fi consumate ori gătite. Reprezintă o sursă prețioasă de betacaroten, un antioxidant care este sintetizat în organism în vitamina A. Vara, mai ales, betacarotenul este foarte important, deoarece ajută la refacerea pielii expuse la soare și prelungește durata bronzului. Betacarotenul are rol de protecție a epidermei împotriva radiațiilor solare și a cancerului cutant. Datorită conținutului ridicat de vitamina C sunt recomandate persoanelor care suferă de bronșită cronică sau de astm, scrie realitatea.net.

Comentarii

Ultimă oră