Sari la conținut

Proiectele unor studenţi români vor fi trimise în spaţiu

Parteneriatul iniţiat de Dumitru Prunariu încearcă să stimuleze cercetarea spaţială românească. Nano Space Labs, compania înfiinţată prin contribuţia cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, şi compania americană NanoRacks, au semnat un parteneriat care le va permite entităţilor private şi academice de cercetare din România să deruleze experimente ştiinţifice şi educaţionale în Laboratorul Naţional al SUA de pe Staţia Spaţială Internaţională.
Preţ redus. Proiecte realizate de studenţi români vor putea ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după organizarea unui concurs ce va demara în septembrie, au anunţat reprezentanţii firmei. Entităţile private şi academice de cercetare din România vor avea posibilitatea să deruleze experimente ştiinţifice şi educaţionale în Laboratorul Naţional al Statelor Unite ale Americii de pe ISS. Nano Space Labs poate trimite experimente în spaţiu la un preţ redus, începând cu 25.000 de dolari.
Program educaţional.  Compania preconizează că până în toamnă va anunţa un program inovator şi interesant care va stimula interesul studenţilor români să concureze pentru slotul util disponibil acum pentru Nano Space Labs. Acest slot util  a fost finanţat de Brian Streidel, un om de afaceri american cu origini în România, care a co-finanţat Nano SpaceLabs alături de Dorin Prunariu. Scopul programului educaţional este de a oferi o oportunitate tinerilor aflați la început de carieră.
„Ocazie unică”. Dumitru-Dorin Prunariu, primul şi singurul român care a zburat în spaţiu, a declarat cu pri­vire la acest parteneriat: „Aceasta este o ocazie unică, incredibilă pentru studenţii, profesorii şi entităţile private de cercetare din România de a testa şi dezvolta proiecte într-un mediu exclusiv, disponibil până acum doar pentru foarte puţine cercetări. Iniţiativa noastră privată contribuie la dezvoltarea rapidă, la costuri reduse, a cercetării spaţiale din România.”

Ce este NanoRacks. NanoRacks, înfiinţată în 2009 de antreprenorul spaţial comercial Jeffrey Manber, a dezvoltat şi lansat un centru de cercetare spaţială comercială pe care îl operează în prezent ca parte a Laboratorului Naţional al SUA de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Unul dintre clienţii companiei este Agenţia spaţială americană (NASA). Compania este dedicată furnizării de acces comercial, la costuri reduse, la Laboratorul Naţional al SUA de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Informaţii suplimentare se găsesc pe site-ul http://www.nanoracks.com.

Staţia Spaţială Internaţională. ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/oră. ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Braşoveanul care a ajuns în cosmos. Dumitru Prunariu, născut în 1952, la Braşov, este primul şi singurul astronaut român şi, totodată, al 103-lea om care a ajuns în spaţiu. El a fost ofiţer al Armatei României în perioada 1978 - 2007. A zburat în spaţiu în cadrul misiunii Soyuz 40, care a avut loc în 1981. A deţinut mai multe poziţii oficiale în cadrul Comandamentului Forţelor Aeriene Române. A fost şef al Aviaţiei Civile Române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, iar acum îndeplineşte funcţia de preşedinte al Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-Atmosferic, din 2010 până în 2012.

Comentarii

Ultimă oră