Ministrul Daniel Constantin va discuta în perioada următoare cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a modifica Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în scopul obţinerii acestei finanţări. „Aceasta este principala modificare pe care doresc să o fac în PNDR în 2013. Aş vrea să vin cu măsuri complementare pentru deţinătorii de ferme familiale, care să-i ajute pe aceşti oameni să facă investiţii şi să-şi desfacă producţia pe care o obţin”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ferma familială reprezintă entitatea care desfăşoară o activitate economică permisă de lege, individual sau împreună cu familia sa pentru asigurarea autoconsumului, dar şi pentru comercializarea surplusului de produse obţinute. Activitatea economica desfăşurată de către ferma familială – permanent, ocazional sau temporar, trebuie înregistrată şi autorizată în condiţiile legii.
MADR intenţionează deschiderea unei noi sesiuni prin Măsura 121 dedicată exploataţiilor de semi-subzistenţă în vederea dezvoltării activităţii agricole către piaţă (proiecte între 5.000 – 50.000 euro). Aceşti beneficiari pot fi eligibili la viitoarea schemă de subvenţionare a dobânzii şi pentru cea de actualizare a diferenţei de curs valutar pentru achiziţia de utilaje în cadrul Măsurii 121.  Se vor stabili proiecte tip, acordate cu titlu gratuit, pentru ferme destinate acestor fermieri. „Faptul că prin măsura 121 (sesiune în derulare în acest moment), se pot obţine finanţări pentru modernizarea exploataţiei agricole şi dacă activitatea principala a fermei este agricultura, iar cel putin 50% din producţie se procesează în cadrul fermei, se pot accesa fonduri şi pentru procesarea producţiei. Totalul fondurilor alocate în această sesiune pentru măsura 121: 150 milioane de euro. Până în prezent, la OJPDRP Braşov s-au depus proiecte în valoare de aproximativ 17 milioane de euro. Finanţarea nerambursabilă este cuprinsă între 40 şi 60% din valoarea proiectelor“, a declarat pentru newsbv.ro Nicoleta Buta, şefa Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP).