Sari la conținut

Proiect european pentru sprijinirea și integrarea a 120 de tineri fără părinţi

proiect-european-pentru-sprijinirea-si-integrarea-a-120-de-tineri-fara-parinti

Printr-un proiect european, adolescenţii instituţionalizaţi vor fi ajutaţi să se „pună pe picioare” la ieşirea din centrele de plasament

120 de tineri instituţionalizaţi din judeţele Braşov, Alba şi Covasna vor învăţa în următorii trei ani ce înseamnă viaţa „pe propriile picioare”, printr-un program cu finanţare europeană implementat de Asociaţia Pentru Persoane cu Dizabilităţi Fizice Sf. Haralambie Braşov, în parteneriat cu Asociaţia de Servicii Sociale SCUT şi în colaborare cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din cele trei judeţe.


   Acest proiect, numit „Casa Noastră”, a apărut pentru a rezolva problema tinerilor care ies din centrele de plasament şi le este extrem de dificil să se integreze în viaţa normală.


    „Prin acest proiect ne-am propus să intervenim în această perioadă de tranziţie, pentru că ei cresc în centrele de plasament fără modele parentale şi nu au de unde să ştie cum să se descurce în viaţa de zi cu zi. Când părăsesc aceste instituţii, ei ies dintr-o «bulă» care se sparge, iar ei simt haos şi nesiguranţă”, a explicat preşedintele SCUT Braşov, Mariana Busuioc. Ea a precizat că beneficiari ai acestui proiect vor fi atât adolescenţi care au ieşit din centrele de plasament, cât şi tineri care mai au unul sau doi ani până când vor face acest lucru.

10 apartamente pentru beneficiari


    Printre altele, tinerii vor beneficia de consiliere psihologică, dar vor fi învăţaţi şi cum să gestioneze un buget sau cum să îşi găsească sau să îşi menţină un job. De asemenea, pentru tinere, vor fi organizate şi programe de educaţie parentală.


  Tot prin acest proiect, în toate cele trei judeţe se vor închiria 10 apartamente, iar chiria şi utilităţile vor fi suportate din bugetul proiectului. În aceste locuinţe vor sta tineri beneficiari ai proiectului care vor avea astfel parte de o perioadă în care să se poată „stabiliza”.


   Reprezentanţii SCUT au precizat că 30% dintre beneficiari vor fi tineri cu dizabilităţi care ies din astfel de centre. De altfel, unul dintre psihologii implicaţi în proiect, Mihaela Leizeriuc, a declarat că această categorie de tineri este supusă unei duble presiuni: faptul că ies dintr-un centru de plasament şi faptul că au o dizabilitate.


    Implementarea proiectului a început în vara acestui an şi se va încheia în anul 2023.

Comentarii

Ultimă oră