Programul de înnoire a parcului auto național - "Rabla" - a primit o suplimentare de 12 milioane de lei pentru persoanele fizice, iar, începând din 12 octombrie, cele aproximativ 2.000 de noi tichete disponibile pot fi deja accesate de către solicitanți, a declarat miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

"Anul acesta, Programul Rabla a atins un succes istoric în cei 12 ani de când funcționează: a fost primul an în care tichetele electronice au fost epuizate în mai puțin de trei săptămâni și primul an în care Ministerul Mediului decide două suplimentări de buget. După ce în luna iulie am venit în completarea Programului cu 4.000 de tichete electronice care s-au epuizat și ele pe parcursul câtorva zile, astăzi am decis o nouă alocare bugetară care acoperă circa 2.000 de tichete electronice. În prezent, avem în derulare și Programul 'Rabla Plus', dedicat mașinilor electrice. Suplimentarea bugetului pentru 'Rabla Clasic' oferă și cetățenilor care doresc să achiziționeze o mașină electrică, un beneficiu cumulat de aproape 6.000 de euro", a afirmat Pașca Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, prima de casare prevăzută în Programul 'Rabla Clasic' rămâne de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri. Astfel, este vorba despre un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare în situația în care românii aleg să cumpere o mașină a cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km. De asemenea, un al doilea eco-bonus, în cuantum de 1.500 de lei, va fi acordat în situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă mașina nouă întrunește ambele criterii, un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonusuri și astfel să ajungă, cu tot cu prima de casare de bază, la o finanțare de 8.750 de lei, ce va fi suportată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), din costul mașinii noi.

În ceea ce privește Programul "Rabla Plus", ministrul Mediului a explicat că românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete electronice: unul în valoare de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid, iar un altul de 20.000 de lei pentru mașinile noi electrice 100%.