Sari la conținut

Braşovenii care vor să  meargă la control la un medic diabetolog trebuie să aştepte până la anul.

La singurul centru de stat din judeţ s-au  încheiat programările pentru următoarele două luni.
Sute de oameni din toate localităţile braşovene vin zilnic la policlinica Tractorul pentru a primi reţeta de insulină, pentru consultări sau pentru controale periodice. În fiecare zi, centrul de diabetologie  este plin de bolnavii care doresc să primească insulina ce îi ţine în viaţă  sau vor să fie  consultaţi de un medic specialist.
Programări, doar de anul viitor. Cei care au noroc sunt cei care s-au  înscris din timp, pentru că cei trei doctori diabetologi au făcut programări până la sfârşitul anului. În cabinetul asistentelor, care nu are mai mult de cei 15 metri pătraţi, este plin tot timpul.
Asistenta Dana Vîlcu lucrează de zece ani  la centrul de diabet  şi spune că    s-a ataşat de aceşti bolvani care vin aici de 4-5 ori pe an. Este necăjită însă că banii primiţi pentru munca ei sunt puţini. În judeţul Braşov sunt înregistraţi  30 000 de bolnavi de diabet, iar numărul lor creşte în fiecare lună cu 150 de noi cazuri. Însă, medicii cred că dacă braşovenii şi-ar face  analizele, numărul acestora ar fi şi mai mare.
Sunt cazuri în care factorul ereditar determină apariţia bolii, dar în general stilul de viaţă nesănătos provoacă diabetul. Odată instalată această afecţiune, complicaţiile pe care le produce în organism sunt dintre cele mai grave. Dacă acum cîţiva ani,  boala apărea la pacienţi cu vîrste de 50 - 60 de ani, în prezent sunt din ce în ce mai multe cazuri de tineri de 30 şi chiar de 20 de ani diagnosticaţi cu diabet.
În judeţul Braşov, sunt doar cinci medici specialişti în diabetologie. Trei lucrează în policlinica Tractorul, iar alţi doi  în cabinete private. În aceste condiţii, deşi  consultaţiile sunt limitate prin normativ la 28 pe zi, un medic consultă şi câte 50 de oameni zilnic. Diabetul este o tulburare a metabolismului caracterizată prin prezenţa zahărului în urină.
Când glicemia este peste 126, vorbim de diabet. Pentru menţinerea sub control a glicemiei, medicii recomandă sportul, renunţarea la mîncărurile prea grase şi prea dulci şi consumarea  de  legume şi fructe.
(E.C.)

Comentarii

Ultimă oră