Sari la conținut

Prognoza meteo până în 5 octombrie. Cum va fi vremea

prognoza-meteo-pana-in-5-octombrie-cum-va-fi-vremea

Vremea se răceşte considerabil în toată ţara săptămâna aceasta, iar apoi se încălzeşte uşor, fiind aşteptate temperaturi de 16-20 de grade, se arată în prognoza ANM până în 5 octombrie, potrivit căreia în majoritatea zonelor, cu excepţia Transilvaniei şi a celor montane, vor fi puţine zile ploioase.

Potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 22 septembrie - 5 octombrie, în Banat, temperaturile vor scădea accentuat în perioada 23-26 septembrie, astfel că vremea va fi rece, cu maxime, în medie, de 15-16 grade şi minime între 5 si 8 grade. Din 28 septembrie, temperaturile vor creşte pâna la valori medii de 18-20 de grade în timpul zilei şi în jur de 8 grade noaptea, apoi se vor menţine relativ staţionare. Ploi slabe sunt posibile până sfârşitul intervalului de prognoză, cu o probabilitate mai mare în jurul datelor de 25, 26 şi 30 septembrie.

Şi în Crişana, vremea se va răci cu aproximativ 6 grade până în 24 septembrie, când temperaturile în timpul zilei se vor situa, în medie, în jurul a 14 grade, iar noaptea vor fi doar 4 grade. Până la sfârşitul lunii septembrie, vremea se va încălzi uşor, iar apoi temperaturile se vor menţine constante, dar sub cele normale pentru perioada respectivă. La capitolul precipitaţii, meteorologii anticipează că în jurul datelor de 25, 26 şi 30 septembrie va ploua se pot semnala pe arii relativ extinse.

În Transilvania, vremea se răceşte brusc în zilele următoare, cu 8-10 grade. Din 27 septembrie însă, se va încălzi uşor, iar la sfârşitul intervalului de prognoza mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 16 grade. Mediile minimelor vor avea aceeaşi evoluţie, cu valorile cele mai scăzute, de 1-2 grade, în jurul datei de 25 septembrie. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul celor doua săptămâni de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi mai însemnate cantitativ în 23 septembrie şi, posibil, în 26 şi 30 septembrie.

Vremea se răceşte şi în Maramureş, cu temperaturi maxime de 12-14 grade până în 26 septembrie. După această dată, temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul a 18 grade, iar cele minime, în jurul a 6 grade. Probabilitatea de precipitaţii se menţine ridicată în jurul datelor de 22, 26 şi 30 septembrie, iar în restul intervalului doar izolat vor fi posibile ploi slabe cantitativ.

În Moldova, de marţi, temperaturile vor scădea semnificativ, cu circa 10 grade, ajungând la 15-16 grade. Din 27 septembrie, vremea se va încălzi şi în această regiune, temperaturile în timpul zilei urmând să crească spre 18 grade, iar apoi se vor menţine la o medie de 16 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 23 septembrie, când şi cantităţile de apă vor fi însemnate, în restul intervalului fiind posibile, doar izolat, precipitaţii slabe.

În Dobrogea, săptămâna aceasta vor fi temperaturi în timpul zilei apropiate de valorile normale ale perioadei, 20-21 de grade. Ulterior, vremea se va răci uşor şi treptat, fiind aşteptate temperaturi diurne de 17-18 grade. Şansele de ploaie sunt mai ridicate în 23 şi 26 septembrie, dar şi după 1 octombrie.

Primele zile ale săptămânii aduc, în Muntenia, o răcire a vremii, de la temperaturi medii de 25 grade în timpul zilei la 18 grade. Din 26 septembrie, vremea se va încălzi treptat spre 18-20 de grade, temperaturi ce vor rămâne, ulterior, relativ constante pâna la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de ploaie va fi redusă în aproape toate cele 14 zile, singurele zile cu şanse de precipitaţii pe arii relativ extinse fiind 23, 26, 27 şi 30 septembrie.

În Oltenia, vremea se răceşte în intervalul 23-26 septembrie, temperaturile în timpul zilei fiind, în medie, între 15 şi 17 grade, sub cele normale ale perioadei. Apoi, vremea se încălzeşte uşor, spre 18-20 de grade în medie, temperaturi care se vor menţine până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. În 23 septembrie, 25, 26 şi 27 septembrie, precum şi în jurul datei de 30 septembrie, va ploua pe arii extinse. Ploi slabe, izolate, sunt posibile şi în restul intervalului, în special în a doua săptămână de prognoză.

La munte, vreme rece în perioada 23-25 septembrie, cu temperaturi de cel mult 6 grade în timpul zilei. Din 27 septembrie, vremea se va încălzi uşor, fiind prognozate temperaturi în jurul a 10 grade. Probabilitatea de precipitaţii este ridicată până în 5 octombrie, fiind aşteptate cantităţi însemnate de apă în 23 şi 26 septembrie.

Prognoza ANM pe două săptămâni este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Comentarii

Ultimă oră