Sari la conținut

Produsele de Bran, vedete la Târgul de la Agronomie

Producători de bunătăţi şi vinuri din toată ţara s-au întâlnit în acest week-end în Bucureşti, la „Târgul de la Agronomie”. „Vedetele” târgului au fost: cel mai mare coş cu brânză de burduf oferit de producătorii din Şirnea şi cel mai mare burduf din piele de oaie umplut cu brânză din Bran.
Sărbătoare pentru oieri. La finele lunii ianuarie crescătorii de oi celebrează după calendarul popular Filipii de Iarnă. Patru membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov, care au fost prezenţi în Târgul naţional al produselor ecologice, tradiţionale şi naturale, produse în ferme şi gospodării ţărăneşti din parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Ei au ţinut să le facă o surpriză participanţilor, pentru marcarea acestei sărbători. „Avem construcţii realizate aşa cum se prevede în caietul de sarcini si cum ne-a cerut Direcţia sanitar-veterinară, investiţia fiind făcută din fonduri proprii pentru procesarea lactatelor şi pastramei”, spune Eugen Gonţea, preşedintele asociaţiei şi preşedinte Federaţiei Oierilor de Munte
Secretele reţetelor. „Am adus cel mai mare coş umplut cu brânză de burduf, e pregătit şi ţinut la temperatura potrivită din octombrie. E uriaş, are peste 30 de Kg. Să se ştie că noi nu distrugem pădurea, coaja pe care o folosim se alege în perioada optimă numai din parchete de exploatare forestiere, acestea se aleg în lunile mai, iunie, iulie, după ce le culegem coaja se rade bine, se opăreşte şi apoi se creează cilindru întâi dreptunghiul şi apoi coasem partea de jos cu rafie si umplem cu brânza. Şi la brânză de burduf avem o reţetă din bătrâni păstrată, bunicul meu a trăit 103 ani şi numai produse din acestea mânca, naturale 100%, brânza cu care e umplut coşul e din toamnă când brânza se pune la dospit stă 10 zile la buduroi de lemn, după acea e bine mărunţită şi se pune sare atât cât trebuie. Se umple coşul cu brânză şi apoi se coase şi partea de sus şi se pune la temperatura necesară”, a explicat producătorul Ion Poponeci, din Şirnea, jud. Braşov.
Burduf de 40 de kilograme. „Aici la noi în comuna Bran încă mai umplem pielea oii cu brânza de burduf. Bătrânii numai aşa făceau, e mai multă muncă dar şi gustul e altul. Ca să pregăteşti pielea îţi trebuie cel puţin 15-20 zile, dar merită. Minim 10 zile stă pielea oii la înăbuşit, aşa spunem noi să cadă lâna singură, apoi smulgem firele de lână, o sărăm, o opărim şi o radem până rămâne o membrană. Am adus aici cel mai mare burduf. Au intrat peste 40 kg de brânză. Şi din caşul de astă vară ce a stat la dospit, frământat aşa cum spune reţeta burdufului şi l-am umplut de prin septembrie”, a precizat Dorin Tişcă din comuna Bran.

Asociaţie a crescătorilor de oi. Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Ecvine din Braşov a fost constituită în anul 2002 şi are în prezent peste 600 de membri, totalizând peste o sută de mii de capete ovine. Asociaţia are 82 de atestate pe „produs tradiţional”, pentru brânza de burduf, urdă sărată, caşul afumat, telemeaua şi pastramă. Aproximativ 32 dintre membrii asociaţiei sunt înregistraţi sanitar-veterinar pe partea de procesare, iar doi producători sunt atestaţi conform Ordinului 34 - procesare produse tradiţionale pastramă.

Comentarii

Ultimă oră