Sari la conținut

Proprietarii Aventura Parc de lângă Bucureşti i-au acţionat în instanţă pe managerii Parcului Aventura din Braşov.

Povestea parcurilor de aventură din România a început în anul 2006, când Cristina şi Olivier Rebiere au deschis primul astfel de loc, denumit „Aventura parc”, nu departe de Bucureşti, mai exact, într-o pădure din comuna aflată pe drumul care duce la Crevedia.
La doi ani după lansarea parcului de aventură de lângă Bucureşti, Braşovul a venit cu o „contraofertă” mult mai provocatoare. În apropierea grădinii zoologice din oraşul de la poalele Tâmpei, pe o suprafaţă de pădure de 2,5 hectare a fost amenajat un nou parc de aventură, „Parc Aventura”. Cele două parcuri au mers în bună pace în paralel, până anul trecut, când proprietarii Aventura Parc de lângă Bucureşti i-au acţionat în instanţă pe managerii Parcului Aventura din Braşov, informează www.romanialibera.ro.
Investiţie iniţială: 100.000 de euro. La vremea lansării „Aventura Parc” din Crevedia, principala atracţie a parcului a fost escalada în copaci. An de an oferta a devenit însă mai variată, iubitorii de sport în natură putând alege pereţii de escaladă, tirul cu arcul, parcursurile de sănătate, piscină, minigolf, castele gonflabile pentru copii. Ideea construirii unui astfel de parc în România i-a venit Cristinei Rebiere în anul 2005. „Bugetul de start a fost în jur de 100.000 de euro, dar am investit şi investim încontinuu”, a povestit Cristina Rebiere pentru www.romanialibera.ro. Proprietarii spun că 600 de vizitatori trec pragul parcului de aventură în fiecare lună. Iarna, parcul este închis.
Cel mai mare parc din ţară. Cu 80 de copaci în dotare, 92 platforme, 100 jocuri, 692 m de tiroliene, 1.000 m de coardă, şi 5.400 m de cablu, parcul din Braşov are cel mai mare amplasament de profil din ţară. Principala atracţie este în exclusivitate căţărarea în copaci, dar aici există 102 jocuri care pot fi împărţite în opt parcursuri de dificultăţi progresive, fiecare participant primind un material de securitate cu două carabiniere care trebuie folosite în permanenţă, pentru siguranţă. Dintre cele opt trasee, două sunt pentru copii sub 8 ani, două pentru copii de la 8 ani împliniţi şi pentru începători, un parcurs uşor, unde înălţimea jocurilor nu depăşeşte 6 metri, un parcurs de dificultate medie, considerat cel mai plăcut pentru că este şi cel mai distractiv şi două trasee dificile, cel mai înalt punct fiind întâlnit la 20 de metri. Parcul din Braşov este deschis tot timpul anului şi nu percepe o taxă pe zi, ci una pentru închirierea materialului de securitate timp de trei ore.
„Confuzia ne-ar putea fura clienţii”. Anul trecut, proprietarii Aventura Parc de lângă Bucureşti i-au acţionat în instanţă pe managerii Parcului Aventura din Braşov pe motiv că braşovenii, de fapt cetăţeni elveţieni, le-au furat numele. „Suntem în proces din 2010. Iniţial, n-am vrut să ne consumăm banii şi energia prin tribunale, dar până la urmă ne-am spus că, dacă nu facem ceva, riscăm să ne pierdem dreptul la marcă şi să fim pur şi simplu îngropaţi. Practic, confuzia ne-ar putea fura clienţii şi s-ar putea ajunge chiar la închiderea afacerii noastre", spune Cristina Rebiere. De cealaltă parte, Stephane Combremont spune că proprietarii parcului bucureştean nu au de ce să se teamă. „Nu este vorba de o marcă înregistrată, ci de un concept. În lume există peste o sută de parcuri care se numesc astfel. Dânşii oferă mai multe pentru familii, în timp ce noi avem atracţii în special pentru amatorii de senzaţii tari. Este foarte adevărat că ne ajută şi dotarea, pentru că noi avem brazi şi până la 20-30 de metri, ceea ce lângă Bucureşti nu există”, a declarat Stephane Combremont pentru www.romanialibera.ro.


Sunt şi alte parcuri de aventură. Fondatorul conceptului „Aventure Parc” este francezul Denis Payan, un fost paraşutist de carieră. În 1995 a preluat principiul de pregătire militară gen comando şi a adaptat pentru oamenii obişnuiţi, creând primul parc de aventură. În România mai există parcuri de aventură în Râşnov, Harghita şi Alba. Râşnov Adventure este un circuit privat care funcţionează pe bază de rezervări pentru grupuri, fiind deschis tot timpul anului. Parcul se laudă cu un circuit aerian unic, cu probe de echilibru, căţărare pe cablu, mers pe buşteni, traversare pe lanţuri şi tiroliană, un miniteren de fotbal şi volei, aerotrim şi mountain bike, prevăzut cu rampe şi obstacole inspirate de competiţiile de trial. Parc Balu din Harghita, aflat la 22 km de Miercurea Ciuc, se întinde pe 1,5 hectare şi are 120 de trasee cu frânghii şi 105 elemente de joc cu diferite grade de dificultate. Marea atracţie de la Balu este tiroliana, despre care proprietarii spun că are o lungime de 985 m, fiind cel mai lung traseu de alunecare din Europa Centrală.

Comentarii

Ultimă oră