Sari la conținut

Problemele pe care le cauzează ghiozdanul și cum le poți preveni

problemele-pe-care-le-cauzeaza-ghiozdanul-si-cum-le-poti-preveni

Scolile isi deschid larg portile pentru a primi copiii in noul an. Elevii, dar si parintii deopotriva traiesc emotiile sunetului de clopotel. De-acum va fi mai putin timp de joaca si mai mult pentru de invatat. Grijile parintilor sporesc. Trebuie sa-si imparta timpul in asa fel incat sa faca fata si treburilor de la birou, si muncilor casnice, si lectiilor copiilor. Si nu se opresc aici. Un alt motiv de ingrijorare sunt ghiozdanele, mai exact greutatea excesiva a acestora. In functie de clasa in care este cel mic, un ghiozdan poate cantari de la 4, la 12 kilograme. Va inchipuiti, deci, lista lunga de probleme care pot aparea din cauza acestora.  

1. Dureri de spate si de umeri In urma unor teste RMN realizate pe 8 voluntari (3 baieti si 5 fete cu varsta cuprinsa de 11 ani – plus/minus 2 ani, si o greutate de 44 kg – plus/minus 9 kilograme) s-a constatat ca purtarea unor ghiozdane ce reprezentau 10, 20, respectiv 30 la suta din greutatea corpului comprima discurile intervertebrale, mai ales la mijlocul si in partea inferioara a spatelui. De asemenea, se producea si o asimetrie semnificativa a coloanei lombare de cinci ori spre dreapta si de trei ori spre stanga. De aici, oamenii de stiinta au trans concluzia ca un ghiozdan trebuie sa cantareasca pana in 10 la suta din greutatea copilului. Studiul a fost publicat in revista Spine.

2. Probleme de respiratie Sa porti o greutate in spate pe distante lungi nu-i foarte placut nici pentru un om mare, mai ales pentru un copil. Daca un ghiozdan cantareste mai mult de 15% din greutatea elevului, automat se modifica pozitia corpului, ceea ce determina modificari ale respiratiei.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

Comentarii

Ultimă oră