Primii refugiaţi sirieni au ajuns, ieri, în Islanda, din Liban, fiind întâmpinaţi pe aeroport de premierul islandez, Sigmundur Davio Gunnlaugsson, informează agenţia de presă AFP. Şase familii de refugiaţi sirieni au fost transferate în Islanda dintr-o tabără de imigranţi a Crucii Roşii din Liban. Sigmundur Davio Gunnlaugsson, şeful Guvernului islandez, le-a urat bun-venit şi şedere plăcută în Islanda.
Cei 35 de refugiaţi vor fi găzduiţi în trei oraşe din Irlanda, Akureyri (nord), Kopavogur şi Hafnarfjordur, în apropiere de capitala Reykjavik, în baza iniţiativei europene de a repartiza refugiaţii sirieni din Europa care au emigrat din cauza războiului civil din ţară, deşi Islanda nu este membru UE. „Vor fi depuse toate eforturile pentru a ajuta refugiaţii să-şi construiască o viaţă nouă în Islanda şi să se adapteze la condiţiile de trai de aici, înainte de a fi parte activă a societăţii islandeze”, a explicat Guvernul islandez. Alte patru familii trebuie să ajungă ulterior, iar alţii cărora li s-a propus să fie repartizaţi în Islanda au refuzat respectiva ofertă, a precizat Ministerul Afacerilor Sociale.
Potrivit statisticilor la nivel naţional, doar 21 de sirieni au imigrat în Islanda în perioada 2011-2014, odată cu izbucnirea războiului civil din ţară. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.
Sursa www.mediafax.ro.