Sari la conținut

Primăria vrea să schimbe regulile privind încălzirea apartamentelor la Braşov

primaria-vrea-sa-schimbe-regulile-privind-incalzirea-apartamentelor-la-brasov-

Viitorul la Braşov: centralele individuală la bloc, interzise!

Primăria Braşov vrea să schimbe regulile privind încălzirea. Planul pentru noile blocuri: dacă se poate, racordate la sistemul centralizat. Dacă nu, centrală de gaz pentru tot imobilul, sau dispozitive electrice de apartament. Exclus centralele pe gaz cu coş de evacuare la geam!

Primăria Braşov a anunţat că în cursul acestei săptămâni are în plan să supună dezbaterii publice un proiect de regulament privind sistemele de încălzire care pot fi montate la viitoarele dezvoltări imobiliare din municipiul Braşov.

Conform prevederilor din acest proiect de regulament, documentaţiile privind construirea de blocuri de locuinţe vor fi avizate doar în condiţiile în care vor conţine, ca şi soluţie de producere agent termic şi apă caldă, variante mai puţin poluante, cum ar fi branşare la sistemul centralizat, centrală de bloc, cu distribuţie pe orizontală sau un sistem individual mai puţin poluant decât actualele centrale de apartament (centrale electrice, sisteme colectoare de preluare a noxelor de la centralele de apartament sau alte soluţii care îmbunătăţesc calitatea aerului).


   Primarul Braşovului, George Scripcaru, a precizat că aceste măsuri reprezintă o transpunere a Planului privind calitatea aerului, aprobat de Consiliul Local încă din anul 2018, în care sunt stabilite obiective ce trebuie atinse până în anul 2023.


   „Unele dintre aceste măsuri, pe care ni le-am asumat prin acest plan, sunt cele care vizează poluarea produsă de centralele individuale. O primă etapă este cea în care ne propunem să reglementăm sistemele de încălzire pentru noile construcţii. Astfel, la momentul avizării acestor proiecte, dezvoltatorii trebuie să prezinte şi o soluţie de încălzire care să reducă cantitatea de noxe produsă de sistemele de producere a apei calde şi căldurii. Este recunoscut faptul că cel mai bun sistem, din punct de vedere al cantităţii minime de noxe, este sistemul centralizat, dar asta nu înseamnă că vom impune acest sistem. Cetăţenii, în acord cu dezvoltatorii, vor putea opta pentru sistemul cel mai eficient economic, dar acesta va trebui să respecte o serie de condiţii, astfel încât să ne asigurăm că se reduce cantitatea de noxe produse de locatarii dintr-un bloc”, a declarat primarul Brașovului.

„Oferta” municipalităţii pentru cartierul Tractorul


      Pe de altă parte, edilul a oferit ca exemplu cartierul Tractorul, care este cartierul cu cea mai mare viteză de dezvoltare, dar şi cea în care Serviciul Public Local de Termoficare (SPLT) are cel mai mare număr de abonaţi. „Acolo sistemul de transport agent termic a fost modernizat cu fonduri elveţiene. Le-am cerut celor de la SPLT să îşi prevadă fonduri pentru dezvoltarea reţelei în zona nouă. Mai rămâne ca dezvoltatorii să aleagă soluţia optimă pentru viitorii locatari. Dacă aleg sistemul centralizat, SPLT va duce reţeaua până lângă bloc, iar dezvoltatorul va trebui să asigure doar partea de reţea din interiorul blocului şi să facă distribuţia pe orizontală, astfel încât cetăţenii să nu mai depindă, unul de celălalt”, a declarat primarul.

Centrală individuală, doar cu coş de evacuare comun şi cu filtre de curăţare


     În ceea ce priveşte proiectele imobiliare unde nu se pune problema racordării la sistemul centralizat de termoficare, ci a montării unor centrale de bloc, edilul a precizat că în astfel de situaţii coşul de evacuare va trebui să aibă un sistem de filtre care să reducă la minimul posibil cantitatea de noxe şi să depăşească înălţimea blocului. „În cazul sistemelor individuale de încălzire vor putea opta pentru cele electrice. În cazul centralelor cu gaz, din punctul meu de vedere, varianta cea mai puţin de dorit, vor trebui să prevadă un sistem de colectare a gazelor, cu un coş de fum comun, prevăzut cu toate sistemele de filtrare, iar eliberarea în atmosferă va trebui să se facă mai sus de înălţimea blocului”, a mai spus George Scripcaru.

Lista rămâne deschisă


    Reprezentantul Primăriei Braşov a menţionat că prevederile din regulament pot fi completate cu propuneri venite din partea cetăţenilor.

Comentarii

Ultimă oră