Sari la conținut

Prima Casă, motorul tranzacţiilor imobiliare la Braşov

Cele mai vândute locuinţe sunt garsonierile şi apartamentele cu două camere. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că numărul celor care au început să-şi cumpere casă a crescut simţitor.

Preţuri mici şi zvonuri. Dacă pe parcursul lui 2010 nu prea au fost vânzări, lucrurile au început să se învioreze la începutul acestui an, după ce pe piaţă s-a lansat zvonul că se termină fondurile băncilor pentru acest program. Alţi experţi imobiliari cred că totul are legătură cu criza. „Numărul mai ridicat de tranzacţii de anul acesta se datorează scăderii preţurilor. Cel puţin în cazul apartamentele de două camere s-au făcut oferte foarte bune, care au dus şi la un număr mai mare de contracte de vânzare-cumpărare” susţine Mihai Rădulescu, broker imobiliar la Forti Imob din Braşov, citat de imopedia.ro.
Prima casă e baza. „Şi spre sfârşitul anului trecut, şi la începutul acestui an, s-au tranzacţionat mai multe apartamente cu programul Prima Casă decât cu banii jos sau alte mijloace de plată. Dar avem şi clienţi care plătesc cu bani gheaţă, iar cei mai puţini sunt cei care optează pentru alte variante de credit” ne informează brokerul Mihai Rădulescu. Sunt foarte puţini cei care aleg un credit ipotecar normal, iar cei care merg spre această variantă o fac pentru că nu se încadrează în programul Prima Casă, susţin consultanţii imobiliari braşoveni.
Care sunt preţurile. Garsonierele din Braşov se vând cu preţuri care încep de la 15.000 de euro pentru zonele periferice, ajungând până la 35-40.000 de euro. Cele mai căutate sunt apartamentele de două camere ale căror preţuri încep de la 30.000 de euro şi pot ajunge până la 70.000 în centru. Apartamentele de trei camere au preţuri de vânzare ce pornesc de la 65.000 euro şi pot sări de 100.000 euro, pentru un apartament frumos, spaţios, situat în centru. Aceleaşi apartamente, dar în zone periferice, scad până la 40.000 euro, potrivit agenţiilor imobiliare din Braşov.

Activitate slabă pe terenuri

Cea mai bună dovadă că piaţa imobiliară încă suferă se vede în afacerile cu terenuri, care au stagnat aproape în totalitate. Conform specialiştilor imobiliari braşoveni, se mai tranzacţionează doar terenurile luate pe post de investiţie. Numărul celor care fac astfel de gesturi este însă mic şi nu ajută deloc piaţa care rămâne blocată în această zonă. „Speculatorii culeg cele mai bune oferte de pe piaţă, de la cei care sunt nevoiţi să vândă sau de la bănci, şi astfel cumpără sub preţul pieţei” afirmă directorul Euro Dome Imobiliare. Dacă un metru pătrat în centrul Braşovului costa acum doi-trei ani şi 600 euro, astăzi se vinde cu 180 euro. Iar la periferie a scăzut de la 180 euro/mp la 50 euro/mp. Chiar şi aşa, cumpărătorii nu se înghesuie.

Comentarii

Ultimă oră