Sari la conținut

Preşedintele SUA dorește încetarea programului Loteria Vizelor, după atentatul de la New York

presedintele-sua-doreste-incetarea-programului-loteria-vizelor-dupa-atentatul-de-la-new-york

Președintele american Donald Trump a criticat sistemul Loteria Vizelor practicat de SUA, considerând că acest program (susținut de adversarii săi democrați) este cauza atentatului de la New York soldat cu opt morți și a cerut instituirea unui sistem de acordare a vizelor „pe bază de merit”, informează agenția Reuters.

„Teroriștii au venit în țara noastră prin așa-numitul «Program al Loteriei Vizei Diversității», o frumusețe a lui Chuck Schumer, liderul democraților din Senat”, a scris Trump pe Twitter. „Vreau un sistem pe bază de merit. Luptăm din greu pentru o imigrație bazată pe merit, să terminăm cu Sistemele Loteriei Democrate”, a mai scris Trump în postarea pe rețeaua de socializare.

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că atacatorul de la New York a adus alte persoane în Statele Unite şi era un punct de legătură pentru 23 de persoane.


   Autorul atacului terorist de marţi, 31 octombrie 2017, a intrat în Statele Unite în 2010 prin programul Loteria Vizelor - a declarat pentru agenţia Reuters un purtător de cuvânt al Departementului de Securitate Internă. Autorul atentatului de marţi, identificat drept Sayfullo Saipov, un uzbek de 29 de ani, a acţionat în numele grupării jihadiste "Stat Islamic", după ce a plănuit atacul timp de mai multe săptămâni. Sayfullo Habibullaevic Saipov figura în evidențele poliției pentru două delicte rutiere. El a comis atacul cu o camionetă cu care a lovit bicicliști și trecători în Manhattan, omorând opt persoane, dintre care șase străini, și rănind alte 11. Atentatul s-a desfășurat foarte aproape de locul unde este plasat memorialul dedicat Turnurilor Gemene lovite de cel mai cumplit atac terorist din istoria Statelor Unite.

 În fiecare an, Departamentul de Stat american acordă printr-o loterie un număr limitat de vize pentru cetățenii unor state cu o rată redusă a imigrației în SUA. Beneficiarii programului „Viza diversității'”, numit uneori și loteria cărții verzi, primesc și permis de reședință permanentă în SUA.

Începând din anul 1995, circa 50.000 de persoane — din mai multe milioane de solicitanți — au primit anual viză de intrare în SUA prin acest program care a fost promovat de congresmanul Chuck Schumer, în prezent lider al minorității democrate din Senatul american.

Comentarii

Ultimă oră