Sari la conținut
premiul-special-pentru-un-centru-numit-dorinta-

Asociatia Catharsis Brasov a fost premiata la Gala organizata de Centrul de Resurse pentru Participare Publica Ro cu premiul special "Un centru numit Dorinta". Evenimentul a avut loc la Bucuresti, pe 25 octombrie, zi in care au fost premiate povestile despre personaje care schimba filmul, despre oameni si organizatii care nu se resemneaza, care schimba legi strambe, care ne arata ca se poate si ca trebuie si-i responsabilizam pe guvernanti.  Azota Popescu, presedintele Asociatiei, a urcat pe scena impreuna cu consilierul judetean Sebastian Grapa, omul care a schimbat  filmul Centrului de zi pentru copii nevazatori in decembrie 2008.


Scurt istoric: Inca din 1998, Asociatia Catharsis a identificat copii si tineri nevazatori care nu frecventau nicio forma de invatamant. Comunitatea brasoveana nu dispunea de o infrastructura specializata care sa satisfaca nevoile copiilor cu dizabilitati de vedere, motiv pentru care toti acestia erau nescolarizati si fara sanse de integrare sociala. Asa a aparut ideea unui centru de zi pentru copiii nevazatori. Printr-un parteneriat public- privat, Primaria Brasov a donat un teren intravilan iar Catharsis a construit centrul cu  fonduri externe, l-a dotat cu tot ceea ce era nevoie pentru a functiona la cele mai inalte standarde europene, a format si specializat echipe de lucru. S-au implinit sase ani de cand acest centru a fost dat in folosinta, 20 octombrie 2006, ani in care copiii au socializat, au invatat sa scrie si sa citeasca in alfabetul Braille, si-au format abilitati de informare si comunicare pe computerul adaptat la voce sintetica, au dezvoltat deprinderi de viata independenta. Astazi, acesti copii se bucura de o copilarie fericita alaturi de parinti, frati, colegi si prieteni, merg la scoala din cartier, invata, iau premii si diplome pentru merite deosebite, se bucura de stima colegilor, a cadrelor didactice, a comunitatii.

O italiancă cu sufletul mare. La  inceputul lunii septembrie, copiii nevazatori, parintii si educatorii lor au fost invitati in Italia la un eveniment care le-a  marcat viata. Au avut oportunitatea de "a vedea" cu ochii sufletului frumusetea si generozitatea lumii. Au  cunoscut-o pe Maria Chiera, presedintele Asociatiei Oasi dell'Accoglienza din Fano, primul "investitor" in educatia lor.In anul 2006, cand  constructia era inca in lucru, Maria Chiera a donat centrului primele  trei masini dactilobraille, 50 kg. hartie speciala pentru scris, 50 puntatoare, 50 tablite metalice si tot atatea plastice, intr-un cuvant, le-a pus creionul in mana... Acum, tot Maria Chiera este cea care le-a oferit o excursie de suflet prin Europa.

Consiliul Judetean, un ajutor de nădejde. La toate acestea se adauga grija Consiliului Judetean Brasov care sustine cheltuielile necesare functionarii pe baza unui parteneriat public-privat cu Asociatia Catharsis, initiat de consilierul judetean Sebastian Grapa in decembrie 2008. Consiliul Judetean Brasov este din ianuarie 2009 investitor in educatia copilului cu dizabilitati de vedere. Astfel, in cursul firesc al vietii, dizabilitatea de vedere se va transforma intr-o serie de abilitati care vor sustine integrarea socio-profesionala a  acestor copiii.

Comentarii

Ultimă oră