Sari la conținut

Premiera: Motoare de avion produse prin tehnologia 3D

premiera-motoare-de-avion-produse-prin-tehnologia-3d

Cercetătorii australieni au anunțat joi că au fabricat în premieră mondială două motoare cu reacție prin imprimare tridimensională, stârnind interesul marilor corporații internaționale, informează agenția AFP.

Cutia de viteze — replică a motoarelor cu turbină pe gaz ale companiei aeronautice franceze Safran, pe care le furnizează producătorilor de avioane Airbus și Boeing — demonstrează potențialul de imprimare 3D de a produce componente de înaltă calitate, consideră cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne. "Cel mai important lucru este ca cei mai importanți producători și companii de inginerie, cum ar fi Airbus și Safran, să recunoască faptul că echipamentul care poate fi conceput folosind metal imprimat este de calitate aeronautică", a declarat pentru AFP Ian Smith, membru al echipei științifice de producție. "Aceasta este o tehnologie destul de perturbatoare. Am văzut multe lucruri care se întâmplă în domeniul produselor din plastic și din polimeri, dar ceea ce este interesant este faptul că acum ne referim la metale și la metale ușoare, cum ar fi titanul, nichelul și aluminiul", a mai spus sursa citată, scrie incomemagazine.ro.

Inventată în anii 1980, imprimarea 3D poate produce strat cu strat un obiect solid, după un fișier 3D. Acest sistem utilizează un proces de fabricație prin adăugare, constând în injectarea și solidificarea materialelor, plastic sau metal. Wu Xinhua de la Universitatea Monash a declarat că echipa sa a lucrat un an la acest proiect, creând motorul prin demontarea bucată cu bucată a pieselor dintr-un exemplar vechi și scanarea fiecărei componente.

Unul dintre motoare este expus în prezent la Australian International Airshow din Melbourne, iar celălalt este la Toulouse la sediul companiei franceze Microturbo, specializată în turbine pe gaz de mică putere.

Wu Xinhua și echipa sa de la Universitatea Monash au demonstrat măiestria lor în producția prin adăugare în metal", a declarat Jean-François Rideau, responsabil de cercetare și tehnologie la Microturbo.

Cercetătorii consideră că tehnologia ar putea fi folosită pentru a construi rapid și ieftin prototipuri și componente personalizate. Imprimantele 3D în metale pot fi, de asemenea, utilizate în industria biomedicală pentru crearea de proteze sau echipamente medicale, scrie Agerpres in editia online.

Comentarii

Ultimă oră