Sari la conținut
premiera-la-facultatea-de-medicina-din-brasov--(1)

Primul curs de chirurgie fără bisturiu din România adresat medicilor rezidenţi se ţine chiar la Braşov. Este vorba de un curs internaţional în ginecologie, organizat cu bani europeni de Facultatea de Medicină a Universităţii Transilvania.
Timp de 15 zile, oraşul nostru găzduieşte experţi, profesori şi specialişti din cadrul a nouă universităţi de prestigiu din Uniunea Europeană. O altă premieră, dar de data aceasta în spaţiul academic medical braşovean, este vizionarea, în timp real, chiar în sala de curs a Aulei Universităţii, a unei astfel de operaţii efectuate la Maternitatea din Braşov.
Cursul se adresează medicilor rezidenţi, care au ocazia să asimilieze cunoştinţe teoretice şi practice despre chirurgia ginecologică minim invazivă, cu ajutorul a trei echipamente.
„Este primul curs de chirurgie minim invazivă adresat medicilor rezidenți. Aceasta este o metodă extrem de modernă de rezolvare a cazurilor chirurgicale și probabil va substitui progresiv chirurgia clasică. Profesorii din Turcia și Grecia au venit cu un număr semnificativ de rezidenți, ceea ce transformă importanța acestui curs în una balcanică” a declarat conf.univ.dr. Marius Moga, coordonator curs, decan Facultatea de Medicină Universitatea Transilvania Brașov.
„Proiectul are ca principal scop îmbunătățirea și familizarea rezidenților cu tehnici de chirurgie ginecologică minim invazivă. Avem, totodată, de la firmele care produc aparatură de acest gen, trei simulatoare prin care rezidenții pot încerca diverse scenarii pentru a-și îmbunătăți coordonarea dintre mână și ochi” a precizat dr. Nicuşor Bîgiu, manager proiect, asistent universitar Universitatea Transilvania Brasov.
Operaţiile laparoscopice, adică cele în care se folosesc instrumente de specialitate cu care se fac incizii foarte mici, au fost efectuate la Maternitate de medici ai unităţii medicale şi au fost vizionate în timp real în Sala de Curs a Aulei Universităţii Transilvania. La cursul internaţional participă medici rezidenţi din România, Turcia şi Grecia.
„Este o oportunitate foarte bună de a cunoaşte tehnicile şi aparaturile cu care se lucrează, este un start bun. Dacă ai cunoştinţe de bază în chirurgie şi o pregătire adecvată, poţi trece la următorul pas: operaţiile laparoscopice” a spus Giorgios Pratilas, medic rezident Grecia. „Acest curs are un caracter ino- vator. Odată, avem noțiuni practice susținute atât de profesori de la noi, cât și de străini. În plus, noi putem să vedem în direct operații care se desfășoară la spitalul din Brașov și în același timp după cursuri putem să exersăm pe manipulatoare și instrumente aduse special pentru noi” a adăugat Romina Sima, medic rezident. Proiectul european ce se desfășoară la Brașov a fost câștigat prin competiție în 2013 de Facultatea de Medicină a Universității Transilvania.

Comentarii

Ultimă oră