Sari la conținut

Prefectul i-a chemat în al 12-lea ceas pe sindicalişti la dialog social

Primul ministru al României spunea zilele trecute că dialogul socialul trebuie intensificat pe toate palierele. Însă nu cumva tot domnia sa a fost cel care a distrus dialogul social din această ţară?

Asta se întreabă liderii sindicali braşoveni întruniţi  la Prefectura Braşov chemaţi chiar de reprezentantul guvernului în teritoriu. Degeaba discutăm noi aici, legile trebuie schimbate şi nu fără ca noi să fim consultaţi cum s-a făcut în ultimii ani, spun liderii sindicali, care i-au transmis prefectului Ion Gonţea, principalele lor probleme. „Eu vorbesc acum de lipsa dialogului, nu vă supăraţi, ne dă dispoziţie ca sindicatele să creăm 8000 de chitanţe fiscale pentru care se plăteşte 1-3 lei, că sunt femei de serviciu care plătesc 2 lei cotizaţie, pentru 2 lei să dau eu chitanţe fiscale, trebuie să angajez un om ca să facă dânsul deducerea să nu fie el în culpă. Păi cum îmi poate mie dispune ministrul educaţiei şi cercetării ca eu să scriu chitanţe fiscale? Da ce  eu sunt angajata lui?”, a spus Ligia Mara lider de Sindicat F.S.L.I.  
„Noi am avut un proiect împreună cu cele 4 confederaţii patronale pe care le-am depus la guvern, pe care guvernul le-a dat deoparte şi a ţinut cont doar de părerea asociaţiilor multinaţionale. Aici este durerea noastră, putem să vorbim cât vrem aici, trebuie să spună neapărat haideţi să modificăm legile”, a declarat Fănică Gabor lider de Sindicat Cartel Alfa Braşov. Cu un discurs ce sună deja familiar prefectul Braşovului, Ion Gonţea, reprezentantul guvernului în teritoriu conchide: „Eu cred că va trebui să reîntărim dialogul, să avem capacitatea să stăm la masă, să ne ascultăm unii pe alţii dar este foarte important ca atunci când convenim anumite lucruri să le respectăm, să le ducem la bună împlinire, la bun sfârşit”.
„Domnul ministru nu mai reprezintă interesul cadrelor didactice şi nici a personalului didactic. Dialogul social a încetat cu reprezentanţii salariaţilor, reprezentanţii noştri, avem 200.000 de reprezentanţi la nivelul ţării, F.S.L.I. nu este primită la discuţii de ministrul educaţiei, portarul le interzice să intre la minister”, a mai spus Ligia Mara lider de Sindicat F.S.L.I. „Guvernul nu a ţinut cont de nimic, a mers înainte orbeşte, efectele se văd acum. Sunt suprins că tocmai acum acest premier vorbeşte de dialog social, spunând că soluţia este dialogul social, el care a distrus dialogul social”, a mai adăugat Fănică Gabor lider de Sindicat Cartel Alfa Braşov. Liderii de sindicat au mai precizat că dacă protestele din ţară vor continua, se vor gândi din ce în ce mai serios la participarea la acţiunile de protest. Până una alta prefectul le-a propus să se mai întâlnească o data la o nouă comisie de dialog social la începutul lunii viitoare.           S.F.

Comentarii

Ultimă oră