Sari la conținut

Povestea ultimilor urși salvați de Asociația Milioane de Prieteni

povestea-ultimilor-ursi-salvati-de-asociatia-milioane-de-prieteni

Terra, Pluto şi Andi au ajuns la Zărneşti! Este vorba de trei urşi salvaţi de Asociaţia de Protecţie a Animalelor Milioane de Prieteni.
Doi dintre ei, o ursoaică şi puiul ei, au scăpat, după un an de lupte birocratice, de la Zoo Reşita. Andi, în schimb, are doi ani şi preferă grătarele şi cartofii. A demonstrat acest lucru atunci când a coborât din pădure la Dâmbul Morii. La început s-a rezumat să-şi ia masa la ghena de gunoi a unui restaurant din zonă. Apoi, a dat buzna la o nuntă, după care s-a înființat la un grătar.
Urșii scoși la vânzare în ziare. În urmă cu un an, sesizați de o mulțime de iubitori de animale care deplângeau condițiile de îngrijire din spaţiul zoologic de la Reşiţa, reprezentanţii Asociației Milioane de Prieteni au purtat nenumărate discuții pentru preluarea lui Terra şi a lui Pluto, o ursoaică şi puiul ei.
„În acel moment, gră­dina din Reșița a­vea cinci urși, dintre care trei își ispășeau pedeapsa în cuști ruginite. În toamna anului trecut, ad­minis­tra­ția zoo s-a angajat într-un schimb de animale cu Zoo Tg Mureș din care s-a ales cu un urs bolnav, ce avea să moară în condiții necunoscute câteva luni mai târziu. Și tot din grijă pentru animale, în cuștile ruginite ferite de văzul lumii, o ursoaică de 18 ani a dat naștere la doi pui, la sfârșitul iernii.
Pentru a feri puii de viața la care a fost condamnată mama lor, AMP s-a oferit să-i preia. Ar fi fost suficient de mici ca să fie reabilitați și introduși în natură. Înainte cu câteva zile de efectuarea acțiunii, la sfârșitul lunii aprilie, admini­stra­ția zoo a solicitat bani în schimbul urșilor, cu ușurința cu care vinzi papuci vechi într-un târg second-hand. AMP a refuzat să finanțeze această ilegalitate și a sesizat autoritățile de mediu. La presiunile mass-mediei și ale au­to­rită­ților locale, admini­stra­ția zoo îm­preună cu aleșii locali au fost nevoiți să cedeze, însă nu înainte de a face o ultimă încercare: a scos urșii la vânzare prin anunțuri date în ziarele locale și centrale. Lăcomia a avut efecte adverse: opinia publică a condamnat gestul lor și a impus presiunea necesară pentru predarea animalelor. La nicio săptămână, administrația zoo a solicitat asociației «Milioane de Prieteni» să preia urșii” povestește Liviu Cioineag, manager sanctuar. Salvat de la sentinta capitală. Andi este un alt urs care a ajuns în sanctuarul de la Zărneşti. „Pentru a evita împuşcarea ursuleţului neastâmpărat, Asociaţia «Milioane de Prieteni» a solicitat preluarea ursului, pentru care se obţinuse licenţă de împuşcare. Şi nu pentru că reprezentanţii Regiei care gestionează pădurea ar fi dorit moartea ursuleţului, ci pentru că localnicii care s-au distrat o vreme, au început să se teamă şi au cerut autorităţilor că ursuleţul să fie luat din zonă. Pentru că majoritatea oamenilor nu ştiu că un animal sălbatic care intră în contact cu omul chiar dacă nu se îmblânzeşte, nu mai se teme de om şi de cele mai multe ori plăteşte cu viaţa, fără să fie vinovat” atrage atenția Liviu Cioineag.

Sanctuarul Libearty a fost infiintat pentru a  oferi  ursilor, care au fost ţinuţi in captivitate șansa de a petrece ultimii ani intr-o semi libertate  si nu pentru a prelua ursii din padure. Pentru ei trebuie să  asiguram toate conditiile sa traiasca liberi si sa își perpetueze specia, spune conducerea sanctuarului de la Zărneşti. Acum locuiesc acolo 81 de urşi.

Comentarii

Ultimă oră