Sari la conținut

Posibilitatea suspendarii facilitatilor fiscale aferente cheltuielilor cu educatia timpurie

posibilitatea-suspendarii-facilitatilor-fiscale-aferente-cheltuielilor-cu-educatia-timpurie-

Camera de Comerț și Industrie Brașov informează cu privire la posibilitatea suspendării deductibilității cheltuielilor întreprinse cu educaţia timpurie (creşe sau grădiniţe).


Părinții care au copii înscriși în unitățile de educație timpurie autorizate, nici nu au apucat bine să se bucure de facilitățile acordate prin Legea nr. 239/2020 că deja au aflat de la știrile transmise de posturile de televiziune că Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de ordonanță de urgență prin care suspendă acordarea acestora începând cu data de 1 aprilie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2021!

Să facem un scurt istoric:


În Monitorul Oficial al României nr. 1041 din data de 06 noiembrie 2020, a fost publicată Legea nr. 239 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.


Punctul 3 din articolulul unic al acestei legi, prevede:
"La articolul 25 alineatul (4), după litera i) se introduc două noi litere, literele i1) şi i2), cu următorul cuprins:
......
i2) contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educaţia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educaţia timpurie conform lit. i1) dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depăşeşte impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate".

Până în prezent, nu au apărut norme de aplicare a acestei legi, ca atare, fiecare angajator a gândit o procedură proprie de lucru, pentru a putea deconta salariaților care se încadrează în condițiile impuse, cheltuielile întreprinse cu educația timpurie, în temeiul
unor documente justificative: -cerere adresată angajatorului, - autorizația de unitate de învățământ cu educație timpurie, -contractul încheiat între unitatea de învățământ cu educație timpurie și părinți, - dovada plății sumei lunare (O.P, chitanță), -declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte că nu a solicitat și nu beneficiază de aceste facilități de la alt angajator (pentru a se evita dubla decontare).

Potrivit art. 76 alin. (4) lit. x), coroborat cu art. 142 lit. z) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sumele decontate pentru educația timpurie a copiilor salariaților nu sunt considerate venituri de natura salarială și nu sunt în sfera impozitului pe venit și a asigurărilor sociale obligatorii.

Conform comunicatului de presă dat de Ministerul Finanțelor, publcat pe site-ul propriu, "noile reguli fiscale reglementate s-au dovedit insuficiente pentru a permite aplicarea lor..... Totodată, menționăm faptul că Legea nr.239/2020 a fost adoptată fără a fi precizate sursele de finanțare pentru măsurile fiscale instituite și fără a prezenta niciun fel de estimări asupra impactului bugetar la momentul adoptării."


Motivele pentru care se solicită suspendarea acordării facilităților pentru părinți, le puteți citi aici

Comentarii

Ultimă oră