Sari la conținut

Porcii din gospodăriile şi fermele braşovene, testaţi de pestă

Veterinarii din judeţ vor evalua peste două mii de probe provenite de la patrupedele domestice, dar şi de la cele sălbatice. Acţiunea face parte din programul naţional de supraveghere şi control al acestei boli, cu scopul de a-i convinge pe comunitari că şi din România se poate exporta carne de porc.

În acest moment, ţara noastră vinde europenilor doar produse alimentare fierte provenite de la aceste animale. Restrictia privind exportul de carne de porc este o măsura dură luată de Uniunea Europeană, care îi afectează pe zootehniştii români din 2003. Pe atunci România folosea vaccinarea porcilor, pentru eradicarea pestei porcine clasice, în ciuda practicilor europene. Acum, problema a fost rezolvată, deoarece nu se mai practică vaccinarea porcilor împotriva acestei boli.

Pana la sfarsitul acestei luni veterinarii de la DSV trebuie să verifice doua mii de probe de sânge de la la patrupedele domestice, dar şi de la cele sălbatice din judeţ, însă laboratorul din Braşov va analiza încă 8.000 de probe, provenind de la animale crescute în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Sibiu şi Hunedoara. Veterinarii vor lua probe de la porcii crescuţi în gospodăriile sau fermele din 13 localităţi din judeţul nostru, printre care Dacia, Rupea, Feldioara, Crizbav, Voila şi Lunca Câlnicului.

Cât despre porcii sacrificaţi de Ignat, 35.000 pe animale vor fi sacrificate la acest sfârşit de an în judeţul Braşov. Aceasta este evaluarea făcută de specialiştii Direcţiei Sanitar–Veterinare (DSV) Braşov, care apreciază că numărul animalelor care vor fi tăiate de Ignat va fi cu aproximaţie la fel ca anul trecut. Directorul DSV Braşov, Dorin Enache, avertizează braşovenii că este absolut necesar ca animalele sacrificate să fie verificate de trichineloză înainte de a ajunge în consum.  (A.L.)

Comentarii

Ultimă oră