Sari la conținut

Populaţia planetei va atinge pragul de 7 miliarde de persoane

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că populaţia planetei va atinge pragul de 7 miliarde de persoane în următoarele zile.  Aceasta mai estimează că, până la finele secolului, pământul va avea 10 miliarde de locuitori.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, numărul de locuitori de pe Terra s-a triplat din 1940. Populaţia a ajuns la 6 miliarde de oameni în urmă cu doar 12 ani şi va atinge cifra de 8 miliarde, până în 2025. La această rată de creştere, Organizaţia estimează că vom atinge pragul de 10 miliarde, în jurul anului 2083. Cei mai mulţi copii vor veni pe lume în Africa şi în regiunea Asia-Pacific - unde rata natalităţii este cea mai ridicată. Astfel, până în 2050, se vor naşte 2,3 miliarde de bebeluşi. Dintre aceştia, mai bine de un miliard vor trăi în Africa subsahariană. Organizaţia naţiunilor Unite atrage atenţia şi asupra pericolelor care apar odată cu creşterea populaţiei. Resursele Pământului vor fi exploatate din ce în ce mai intens.Tot mai mulţi oameni ar putea fi expuşi sărăciei, iar sistemele de educaţie şi de sănătate vor fi supuse unor presiuni suplimentare.
În zona occidentală, rata natalităţii e mai mică, iar numărul locuitorilor pare să se fi stabilizat. Aici apare însă, problema îmbătrânirii populaţiei, deoarece oamenii trăiesc mai mult, graţie condiţiilor mai bune şi sistemelor de sănătate mai performante. Numai în Japonia, numărul persoanelor de peste 65 de ani s-a dublat în ultimele două decenii. ONU avertizează că această tendinţă ar putea duce la o criză a sistemelor de pensii. (A.V.)

Comentarii

Ultimă oră