Sari la conținut

Pompierii au făcut bilanțul incendiilor de vegetație: zeci de hectare afectate!

pompierii-au-facut-bilantul-incendiilor-de-vegetatie-zeci-de-hectare-afectate

În județul Brașov au avut loc 20 de intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie în doar 24 de ore.

În ultimele 24 de ore forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brașov, au intervenit la 20 de cazuri, pentru stingerea incendiilor de vegetaţie. Au ars peste 50 de hectare de vegetatie în următoarele localităţi: Bod - Colonie, Mândra, Ghimbav, Ucea de Sus, Brașov, Şinca, Victoria, Hălchiu, Zărneşti, Prejmer, Tărlungeni, Săcele, Cincu, Buneşti.

Având în vedere încălzirea vremii şi a faptului că se apropie perioada curăţeniei de primăvară Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov atrage atenţia cetăţenilor despre pericolul pe care îl reprezintă arderile necontrolate de mirişti. Astfel de intervenții sunt dificile deoarece de cele mai multe ori autospecialele pompierilor nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu datorită lipsei căilor de acces, nu exista surse de alimentare cu apă în zonă sau suprafața care arde este foarte mare (zeci de hectare).


  În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fara a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari.

Toaletarea miriștilor cu ajutorul focului, fără autorizație, se sancționează cu amendă.

„Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce aţi obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului , permisul de lucru cu focul de la Primărie şi după ce a fost inştiinţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza localităţii unde se defăşoara arderea”, explică reprezentanţii ISU Braşov.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

-să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
   -să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
   -arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
   -cetăţenii se vor interesa la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurilor special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
   -arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă;
   -să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

Conform O.U.G. nr. 195/2005 modificată şi completată de O.U.G. nr. 9/2016 privind protectia mediului, Art 96, Pct. 9 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 - 6000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale: „obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

Comentarii

Ultimă oră