Sari la conținut

Poliţia pregăteşte o lege împotriva „nebunilor şoselelor”

Din ce în ce mai numeroasele filmuleţe puse pe internet de şoferi teribilişti au iscat discuţii aprinse. Pentru a-i descuraja, şefii Poliţiei Rutiere vor să-i cerceteze pentru autodenunţ. Vineri, au chemat la audieri pe un tânăr care s-a filmat în timp ce încălca regulile de circulaţie, conducând pe contrasens, cu aproape 200 de kilomeri la oră, pe Drumul Naţional 1, dinspre Bucureşti către Braşov, anunţă www.evz.ro
Nu se poate face nimic împotriva lor

Şoferul inconştient a dat declaraţii despre modul în care a făcute filmuleţul postat pe Internet. El a fost însă doar atenţionat, fără să poată fi măcar amendat pentru că legislaţia noastră nu prevede sancţiuni în astfel de situaţii. Şeful Poliţiei Rutiere intenţionează să consulte jurişti, pentru a face demersuri în Parlament cu scopul de a-i cerceta pentru autodenunţ pe şoferii care postează pe internet filmuleţe din care reiese că încalcă legea.


Era să moară de vreo două ori

Numeroase alte filmări cu astfel de inconştienţi au fost făcute pe DN1. În urmă cu două luni, un tânăr cu o motocicletă puternică s-a filmat între benzinăria din Predeal şi Dâmbu Morii, gonind pe serpentine cu 208 kilometri pe oră. În cele câteva minute postate pe YouTube, individul era să moară de vreo două ori. A depăşit de vreo câteva ori coloana de maşini, fără să aibă vizibilitate, iar în zona Timişului, era să se zdrobească de o maşină roşie, pe care a depăşit-o pe dreapta! Evident, tot el este cel care, ofuscat că pe DN1 circulă maşini, claxonează de zor.


Ce soluţie a găsit Poliţia

Pentru a descuraja astfel de acte, şefii de la Poliţia Rutieră au găsit, spun ei, o soluţie: să-i cerceteze pentru autodenunţ pe toţi cei care postează filmuleţele respective. „La ora actuală, suntem în consultării cu juriştii pentru a încerca să facem un proiect de lege prin care să-i cercetăm pentru autodenunţ pe toţi cei care postează pe internet filmuleţe în din care reiese că încalcă legea. Dacă juriştii vor da OK-ul, proiectul va fi trimis în Parlament”, a declarat, pentru www.evz.ro, comisarul şef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere.


Lege imposibilă
Specialiştii spun că ideea Poliţiei Rutiere nu poate deveni niciodată lege. „Autodenunţul este un act de voinţă şi nu o impunere. Mai mult, nici excesul de viteză nu poate fi constatat decât prin intermediul unor aparate omologate”, este de părere avocatul Alexandru Morărescu. „Tinerii aceştia care postează filmuleţe pot să exagereze, totul poate fi fals. Poliţiştii mai bine pot interveni cu radarul, nu pot scăpa de responsabilităţi cu aceste idei”, spune şi avocata Iulia Mălăescu. „Într-un astfel de caz, sarcina probei s-ar inversa, în sensul că dovezile nu mai sunt aduse de oamenii legii”, întăreşte avocatul Marian Nazat.

Comentarii

Ultimă oră