Sari la conținut
polita-rca-sa-scumpit

Cei mai importanţi asigurători auto au majorat preţurile RCA cu până la 28% în ultimele şase luni. Schimbările de legislaţie anunţate pentru 2013 vor aduce însă scumpiri cu mult mai mari

Prima anuală pentru poliţele RCA a crescut de la începutul acestui an la toate societăţile de asigurare din topul vânzătorilor de asigurări auto. Excepţie face o singură companie, care avea însă preţuri cu mult peste media pieţei. Potrivit unui calcul Capital, faţă de martie anul acesta, creşterile de preţuri se situează între 8% şi 28% iar cea mai ieftină poliţă, este, în acest moment, cu peste 110 lei mai scumpă decât era în martie 2012.
Evoluţia nu este deloc surprinzătoare, în condiţiile în care asigurătorii au mers timp de trei ani împotriva curentului, adică au  mizat pe creşterea numărului de clienţi prin scăderea sau menţinerea preţurilor, în ciuda faptului că daunele plătite au crescut lună de lună, scrie capital.ro
Până la urmă, această strategie a avut drept finalitate o creştere substanţială a reclamaţiilor către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi întârzieri mari la plata daunelor către clienţi. De altfel, legătura între preţul asigurării şi numărul reclamaţiilor este directă. Cu cât compania practică preţuri mai mici, cu atât plăteşte mai greu şi, prin urmare, este reclamată mai des la CSA. În România sunt com­panii de asigurare care au mii de reclamaţii depuse de clienţii nemulţumiţi.
RCA exact ca o poliţă CASCO. Altfel vor sta însă lucrurile după ce va fi implementat sistemul de decontare directă  pentru RCA. Cel puţin aşa speră CSA care, prin vocea vicepreşedintelui Cornel Coca Constantinescu, spune că noul sistem va reduce perioada maximă în care asigurătorul poate face plata de la 90 de zile la doar 60 de zile.
Ce înseamnă, de fapt, decontarea directă? Poliţa RCA capătă valenţe de asigurare CASCO. Mai clar, dacă sunteţi implicat într-un accident în care nu sunteţi păgubit, nu mai trebuie să apelaţi la poliţa RCA a vinovatului. Potrivit noilor reglementări, vă veţi putea adresa direct societăţii de unde aţi luat propria dvs. poliţă RCA. Aceasta va face plata către dumneavoastră urmând ca, ulterior, să-şi recupereze banii printr-un sistem de decontare automată de la asigurătorul şoferului cu care aţi intrat în coliziune.
„Eu cred că am putea să le coborâm la 60 de zile prin noul sistem, având în vedere că nu se mai scurtcircuitează această relaţie dintre un asigurat, care are calitatea de păgubit, în relaţiile pe care ar trebui să le aibă direct cu o societate de asigurări pe care nu o cunoaşte şi al cărei client nu este. Pe când, în situaţia pe care care noi o propunem, el va interacţiona direct cu asigurătorul de la care a cumpărat poliţa de asigurare respectivă“, crede Cornel Coca Constantinescu.
Aceasta este însă partea bună a modificărilor. Există şi una rea, şi anume preţul. Prima explicaţie pentru viitoarele scumpiri ţine de „personalizarea“ RCA. În prezent, calitatea serviciilor este prea puţin importantă din moment ce nu cel care încheie asigurarea, ci eventualul păgubit, va beneficia de ele.
După modificarea sistemului, cel mai probabil de la anul, cumpărătorul poliţei va fi şi beneficiar, aşa că se va gândi de două ori înainte să cumpere o asigurare care costă la jumătate faţă de media pieţei, dar care nu aduce certitudinea reparării rapide a daunelor. De altfel, reprezentanţii asigurătorilor spun că o scumpire cu până la 50%, la anumite companii, este inevitabilă.

Comentarii

Ultimă oră