Sari la conținut

Poiana Braşov, printre ţintele vizate de terorişti?

Generalul Corneliu Pivariu, expert în terorism, a enumerat staţiunea braşoveană printre locurile expuse pericolului terorist.

Uciderea teroristului numărul 1 al planetei, Osama bin Laden, a stârnit entuziasm, dar şi îngrijorare în comunitatea internaţională. Principala temere este că teroriştii pregătesc răzbunarea acestuia. Generalul în retragere Corneliu Pivariu a declarat pentru dailybusiness.ro că România ar putea fi una dintre ţintele teroriştilor islamici şi că staţiunile turistice, printre care şi Poiana Braşov, sunt printre cele mai vizate.
Zonele turistice aglomerate, expuse. Generalul a activat mai mult de 25 de ani în informaţii militare, inclusiv în misiuni pe termen lung desfăşurate în Orientul Mijlociu şi este autorul volumului „Terorismul - de la ameninţare locală, la pericol global”. Pivaru crede că zonele cele mai expuse unui posibil pericol pentru acţiuni teroriste pot fi: Dobrogea şi în special litoralul, Bucureştiul, alte oraşe mari, precum şi zone turistice aglomerate cum ar fi Valea Prahovei şi Poiana Braşov. Un risc important îl reprezintă şi centrala nucleară de la Cernavodă.
Organizaţii islamiste în România. Potrivit expertului, în România activează în prezent o serie de organizaţii precum Fraţii Musulmani, Hamas, Hezbollah, Partidul Libertăţii Islamice, Organizaţia Abu Nidal (sau Consiliul Revoluţionar Fatah), Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Lupii Cenuşii, Frontul Popular al Eliberării Poporului (DHKP-C). Toate aceste organizaţii au sute de membri şi simpatizanţi care lucrează sub acoperirea unor ligi islamice şi fundaţii umanitare. Acestea au legături în mediile universitare şi caută noi aderenţi pentru propaganda islamică şi executarea anumitor operaţiuni.

Nu se modifică nivelul de alertă. Pentru a preveni pericolul terorist, autorităţile au înfiinţat, pe 15 decembrie 1977, Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă. În 1990, rebotezată Brigada Antiteroristă, a intrat în componenţa Serviciului Român de Informaţii. În 2004, Serviciul Român de Informaţii a iniţiat, un sistem naţional de alertă teroristă, în conformitate cu standardele NATO. Acesta prevede cinci nivele de alertă, realizat  pe culori, de la „Scăzut (verde)”: informaţiile disponibile şi evenimentele recente estimează că un atentat este puţin probabil, la „Critic (roşu)”: informaţiile disponibile şi evenimentele recente evidenţiază că există un risc iminent de producere  a unor atentate. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, ieri, că autorităţile trebuie să fie pregătite în orice moment, menţionând însă că nu se modifică gradul de alertă teroristă în România.

România, prin aşezarea sa geografică, trecut istoric, condiţii social-politice şi de alta natură, apartenenţa la NATO şi la Coaliţia internaţională pentru lupta împotriva terorismului, nu poate fi ocolită de pericolul terorist, reprezentat mai ales de organizaţii fundamentaliste islamice" a declarat generalul  Corneliu Pivariu, expert în terorism

Comentarii

Ultimă oră