Sari la conținut

S-au finalizat cercetările în cazul accidentului aviatic în care şi-a pierdut viaţa fostul comandant al Aerodromului „Iosif Şilimon”. Teribilul accident aviatic care a avut loc cu mai bine de trei ani în urmă, în dimineaţa zilei de 30 august 2007, la Sânpetru, s-a soldat cu două victime : Ioan Vancea, comandantul Aerodromului „Iosif Şilimon” şi Sebastian Petri, (foto galerie) care urma un curs de pilotaj.  Vestea morţii năpraznice şi neaşteptate a celor doi a căzut ca un trăznet peste familiile, rudele şi prietenii acestora şi a zguduit comunitatea aviatică. Vancea, mai avea trei zile până la pensionare şi era apreciat ca cel mai experimentat pilot braşovean al acelor timpuri iar Petri, la cei 33 de ani ai săi, ca un tânăr deosebit, cu multe calităţi şi ca om de afaceri de  mare succes, pentru care viitorul se arăta foarte promiţător.
Pilotul Vancea, vinovat! După trei ani de la tragicul eveniment aviatic care s-a produs la Sânpetru şi în care şi-au pierdut viaţa fostul comandant al Aerodromului „Iosif Şilimon”, Ioan Vancea şi Sebastian Petri, elev al cursului de pilotaj, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a finalizat cercetările în dosarul penal 12/P/2009 privindu-l pe pilotul elicopterului prăbuşit, Ion Vancea. Rezoluţia Parchetului, semnată de procurorul Constantin Gherţa şi remisă familiei lui Vancea, Aeroclubului Teritorial „Iosif Şilimon” Braşov şi familiei lui Petri, stabileşte: „…culpa exclusivă a numitului Vancea Ioan, respectiv o manevră defectuoasă de pilotaj a avionului pe fondul şi a consumului de alcool…”
Alcolemie, 0,45 la mie. Pilotul Ioan Vancea, nu mai poate răspunde penal la acest moment pentru fapta sa. A decedat, odată cu Sebastian Petri, elevul-pilot care se afla în carlinga avionului cu instructorul său de zbor, în momentul prăbăuşirii avionului. Raportul de constatare medico-legală din 31 august 2007, urmare a autopsiei, consemnează că „În urma efectuării analizei de constatare medico-legală a reieşit că pilotul (n.n. Ioan Vancea) avea o concentraţie de 0,45 grame la mie alcool în sângele recoltat.”
„Să se ştie adevărul”. Mama lui Sebastian, Cornelia Ioan, este o femeie puternică, dar nu a trecut uşor peste moartea fiului. „L-am apărat pe Sebastian în viaţă o să-l apăr şi în moarte!” spune ea, fără patimă, dar cu durere. Povesteşte că atunci, când s-a produs tragedia, unii au dat vina pe fiul ei. „Spuneau că ar fi apăsat greşit pe o manetă. Era mort şi nu putea vorbi, nu se putea apăra. Într-un fel eram moartă şi eu. Era singurul meu copil! Şi ce copil! Făcea totul cu bucurie. Avea o firmă de succes. Spunea, mamă ăsta e copilul meu, firma asta! Şi când s-a dus, mi-am adunat puterile şi am continuat eu cu firma. Atâta vreau eu acum”.


Moarte violentă

Conform raportului de constatare medico-legală din 31 august 2007, Sebastian Petri a avut o moarte violentă. „Moartea (...) s-a datorat politraumatismului cu fractura bazei craniului, hemoragie subrahnoidiană, contuzie şi dilacerare lob cerebelos drept, fractură completă a coloanei vertebrale cervicale, rupturi de organe interne cu hemoragie internă consecutivă şi multiple fracturi ale scheletului osos”, specifică raportul. Maria Petraşcu

Comentarii

Ultimă oră