Sari la conținut
pesta-porcina-aproape-de-judetul-brasov-

Prefectura Braşov a anunţat existenţa a două focare de pestă porcină africană (PPA) în localitatea Podul Dâmboviței (județul Argeș), aproape de graniţa cu judeţul Braşov, cazurile fiind descoperite într-o exploatație nonprofesională și una comercială.


   Având în vedere această situaţie, prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, a organizat o ședință de lucru, la solicitarea Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov.


   Directorul DSVSA Brașov, dr. Dorin Enache, a prezentat situația din teren, respectiv focarele identificate în Podul Dâmboviței fiind stabilite și zonele de protecție și supraveghere în unele localități din județul Brașov, respectiv Fundata, Fundățica, Moieciu de Sus, Șirnea și Drumul Carului.

Filtru anti-pestă pe DN 73


    Dr. Enache a propus ca măsuri imediate instalarea unui punct de control în localitatea Fundata, pe DN 73, care va fi asigurat de către reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Brașov, Inspectoratului Județean de Jandarmi și ai DSVSA Brașov, cu sprijinul autorităţilor locale din comuna Fundata. Scopul acestei măsuri este verificarea tuturor autovehiculelor care transportă animale vii sau produse secundare de origine animală. De asemenea, vor fi verificate toate transporturile rutiere pe raza județului Brașov, identificate cu încărcătură de animale sau produse din carne.

Totodată, reprezentantul DSVSA a enumerat măsurile ce se impun în localitățile aflate în zona de supraveghere în cazul apariției unui focar de pestă porcină africană. Astfel, în perioada următoare se va realiza un recensământ al exploatațiilor cu suine din zonă şi va fi interzisă circulația porcilor pe drumurile publice fără aprobare din partea autorității competente. Interzisă va fi şi circulaţia mijloacelor de transport și a echipamentelor susceptibile de a fi contaminate. Acestea nu pot părăsi zona decât după efectuarea decontaminării și dezinfecției. Tot pentru a preveni extinderea pestei porcine, circulația persoanelor în exploatațiile cu porci este interzisă, dacă nu sunt respectate măsurile de igienă adecvate.


      De asemenea, toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie declarați autorității competente.

Comentarii

Ultimă oră