Sari la conținut
peretele-verde-insula-citadina

Pereții  verzi reprezintă o soluție ecologică ingenioasă de utilizare a suprafețelor verticale și sporire a vegetației din orașe.


Acest gen de proiect poate fi realizat şi la exteriorul clădirilor, generând așa-numitele fațade verzi sau în spații interioare, pentru a crea grădini verticale. Am făcut această distincție de termeni pentru a fi ușor de urmărit exemplele detaliate pe parcursul articolului, deși în discuțiile uzuale se folosește cel mai des denumirea de “grădină verticală”, atât pentru tipul de interior cât și cel de exterior. Cea mai corectă descriere, însă, rămâne cea de perete verde, tradusă direct din engleză, unde această soluție poarta denumirea de green wall sau living wall - perete viu.
În majoritatea țărilor UE, precum și pe continentul american, astfel de intervenții sunt extrem de apreciate, datorită beneficiilor pe care le oferă. O fațadă verde poate să crească chiar și cu 10-15% valoarea imobiliară a unei construcții, în timp ce un local cu o grădină verticală atrage cu până la 30% mai mulți clienți. În România, astfel de proiecte sunt privite, deocamdată, cu un oarecare scepticism. Parțial, datorită prețului încă destul de piperat (pentru buzunarul de rând) dar și datorită unei atitudini gene-rale de indiferență față de pro-blemele ecologice și de mediu. Deși se vorbește mai peste tot despre dezvoltare durabilă, reducerea poluării și ecologie, fascinația autohtonă se menține pe moment în sfera tehno-logică, plasmele, consolele și gadget-urile de toate felurile, fiind oricând preferate în fața unui colț green.
Pe scurt, un astfel de perete presupune o cultură hidroponică de plante, cu dispunere verticală și cu un sistem propriu de irigații ce poate fi sau nu racordat la o sursă curentă de alimentare cu apă. Sună foarte fancy și destul de complicat. În realitate, este vorba doar despre un alt mod de creștere a plantelor, unul ce nu implică sol (cultură hidroponică) ci doar apa și nutrienții de bază. Acest lucru permite amplasarea sistemului pe verticală și reduce mult spațiul ocupat de o singură plantă, permițând, deci, compactarea plantelor.
Rezultatul? O suprafață complet verde, sau roșie, sau galbenă, sau chiar și cu variate modele, în funcție de plantele alese și de modul în care sunt plasate. Posibilitățile de creație sunt, practic, infinite. Se pot face compoziții artistice abstracte sau chiar logo-uri și denumiri incluse în suprafața pereților verzi, ne-a declarat Cristian Anghel, specialist în domeniu.  
Imaginați-vă cât de util și spectaculos este să vă puteți crea logo-ul companiei în acest mod inedit, pe propria fațadă, sau pe un calcan neatractiv, vizibil de la mare departare și, momentan, fără taxe suplimentare de publicitate, nefiind o metodă clasică de afișaj împozabilă! Beneficiile acestei soluții green nu se reduc, însă, la scurtcircuitarea temporară a unor impozite. Avantajele pe termen lung, pentru cei ce aleg astfel de sisteme, sunt mult mai mari și deloc de neglijat:
•    Grădinile verticale și fațadele verzi sporesc izolația termică a clădirii, reducând cu până la 20% consumul de ener-gie și deci costurile necesare încălzirii sau răcirii spațiilor interioare.
•    Fațadele verzi protejează clădirile, reducând expunerea acesteia; ele rețin apa din pre-cipitaţii, împiedicând-o să ajungă la elementele constructive, și reduc frecarea curenților de aer, prevenind ră-cirea pereților. Din acest motiv, aceste fațade sunt semi-autonome, necesitând un aport extrem de mic de apă din sistemul intern al clădirii; de cele mai multe ori, apa din precipitații captată și recirculată de sistem este suficientă pentru dezvoltarea plantelor.
•    Hidroizolația și sistemul de captare a apei pluviale măresc durată de viață a clădirii cu 15-30 ani!
•    Atât fațadele verzi cât și grădinile verticale izolează fonic, reducând zgomotul ambiental interior și exterior.
Detalii pe     www.artagradinilor.ro

Comentarii

Ultimă oră