Sari la conținut

În judeţul Braşov vor fi afectate 118 persoane.

Pensiile speciale, diminuate şi de zece ori, anul trecut, vor fi din nou supuse revizuirii, conform Ordonanţei 59/2011, pentru a anula efectul hotărârilor judecătoreşti prin care mulţi îşi recâştigaseră cuantumul indemnizaţiei în instanţă. Ei se vor mai bucura doar două luni de banii încasaţi.

Cine este afectat. Este cazul şi a 118 pensionari braşoveni, care au lucrat ca personal auxiliar în Justiţie, personal diplomatic şi consular, funcţionari publici parlamentari, deputaţi şi senatori, personal aeronautic civil navigant sau funcţionari ai Curţii de Conturi. Acestora le fusese recalculată, în baza Legii 119/2010, indemnizaţia de retragere din activitate, aplicându-li-se formula de calcul folosită în cazul tuturor românilor, conform vechii Legi a pensiilor 19/2000, adică  li se stabiliseră drepturile băneşti în funcţie de stagiul de cotizare (vechimea în muncă) şi de punctajul realizat prin salariul avut şi, pe cale de consecinţă, prin contribuţia plătită. Au intrat astfel la "apă", la nivel naţional, peste 6.000 de astfel de pensii, indemnizaţiile recalculate intrând în plată din septembrie 2010. Pensionarii respectivi s-au retras din activitate în baza aşa-numitelor legi speciale, care statuau "pensia de serviciu", ce reprezenta 80-85% din salariul sau indemnizaţia pe care beneficiarii au avut-o, fie ca medie a ultimelor 12 luni, a ultimelor trei luni, fie chiar din ultima lună, perioadă în care, absolut întâmplător, veniturile salariale ale viitorului pensionar erau substanţiale.

Recordmenii pensiilor de lux erau aviatorii. În evidenţele CJP Braşov se aflau în 2010 35 de foşti aviatori, ale căror pensii de serviciu se situau între 8.000 de lei (80 de milioane de lei vechi) şi 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi). Aceştia au ajuns la pensii de patru ori mai mici, de circa 5.000 de lei. În cazul unei pensii de urmaş, reducerea a fost făcută de la 3.700 de lei la 312 lei, ajungând, prin legea care stabileşte plafonul minim, la 350 de lei. Alţi pensionari au ajuns de la 18.700 de lei la 3.400 de lei pe lună sau de la 12.500 de lei la 1.000 de lei.

Ordonanţa „bate” instanţa. Nu este de mirare că unii dintre ei au dat casele de pensii în judecată, iar cei care au primit sentinţe favorabile şi-au recăpătat şi indemnizaţiile. Potrivit Cameliei Bugnar, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP), circa 10% dintre pensionarii braşoveni cărora le-au fost revizuite pensiile au dat în judecată instituţia, iar celor care au câştigat le-au fost puse în aplicare sentinţele. Bucuria acestora nu va dura mult, întrucât le va fi revizuită, din oficiu, pensia până la jumătatea lunii august, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 59/2011. Ordonanţa se bazează pe aceleaşi principii ca Legea 119/2010, ceea ce înseamnă că pensiile rămân sau redevin diminuate.

Comentarii

Ultimă oră