Sari la conținut

„Am convenit cu Guvernul că nu există loc în buget pentru o creştere a pensiilor şi salariilor în 2012“, a declarat, duminică, şeful Misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks.

Declaraţia a fost făcută la încheierea evaluării acordului de tip preventiv cu autorităţile de la Bucureşti.
„Mai târziu, poate vom discuta despre această problemă, dar acum nu este posibilă o majorare a salariilor sau pensiilor“, a spus Franks, răspunzând la o întrebare privind posibilitatea indexării salariilor şi pensiilor cu rata inflaţiei.
Referitor la majorarea salariilor şi a pensiilor, Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, spune că aceste majorări se vor face numai dacă sunt sustenabile şi în anul 2013. „Eu aşa cred că acţionează un guvern responsabil. La sfârşitul trimestrului întâi se va analiza această posibilitate”, a mai spus ministrul de Finanţe.
Liberalizarea preţurilor la combustibili, amânată.  Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru consumatorii casnici a fost amânată cu doi ani şi se va încheia în 2017 şi nu în 2015, cum se anunţase iniţial, au anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI). Perioada în care se va efectua liberalizarea treptată a preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în perioada 2013-2017, a declarat şeful misiunii Comisiei Europene (CE) în România, Istvan Szekely.
„Nu există niciun plan de creştere a costurilor la gaze în 2012. La electricitate, pentru consumatorii industriali, procesul va începe în lunile următoare, iar pentru consumatorii casnici procesul va fi mult mai gradual, într-un calendar care va începe în 2013“, a spus şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks.
Prudenţă în an electoral. „Emisiunea de obligaţiuni denominată în dolari de săptămâna trecută a arătat că încrederea în România a crescut, venind de patru ori mai mulţi investitori care au încercat să cumpere“, a spus Franks, care a subliniat că alegerile care se apropie şi incertitudinile crescute din zona euro fac esenţială continuarea unor politici care să asigure protecţia împotriva unor şocuri externe.

Comentarii

Ultimă oră