Sari la conținut
pe-urmele-crinei-popescu-galerie-foto

Pasiunea pentru munte şi escaladări atinge cele mai înalte culmi în sufletele unei familii din Râşnov. După multitudinea de recorduri doborâte de, deja celebra alpinistă, Crina Coco Popescu, sora ei mai mică, de doar 12 ani, îi calcă pe urme şi reuşeşte să uimească lumea. Geta Popescu a doborât pentru vârsta ei, multe recorduri, deţinute până nu de mult de sora ei mai mare iar mezina nu are de gând să se oprească aici: ţinteşte către cel mai înalt vârf de munte din lume: Everest.

Muntele nu mai are niciun secret pentru Geta Popescu, fetiţa de doar 12 ani din Râşnov, care a reuşit să cucerească unele dintre celemai înalte piscuri montane din lume. Am putea spune că pentru întreaga familie Popescu, muntele a fost şi va rămâne o a doua casă. „Aici am făcut Kilimanjaro de 5.895 de metri, cel mai înalt vulcan și munte al Africii, în Tanzania. Aici Șapte munți în șapte zile şi acolo este Elbrus, de 4.642 de metri, din Rusia, cel mai înalt vulcan și munte al Europei ”, spuneGeta Popescu.Şi acestea sunt doar câteva dintre rezultatele obţinute în acest an. Geta a doborât primul record, la doar zece ani, când a escaladat un munte de peste 5.000 de metri. „Am văzut că îmi place pe munții din România și am zis să încerc și pe munții înalți. Mi-am dat seama pe parcurs, adică mi-a plăcut şi am spus să mai mergem şi când am fost mai mare am ştiut că-mi place”, povestește Geta.  „La zece ani ai ei am încercat în Ararat întâi, cel mai înalt munte din Turcia, 5.137 de metri. A mers foarte bine, s-a adaptat foarte bine la altitudine și mai ales a fost bucuroasă că i-a bătut recordul Crinei”, ne-apovestit Ovidiu Popescu, tatăl Getei.

• S-a obişnuit cu condiţiile vitrege de pe munte

A urmat apoi cucerirea a două dintre cele mai înalte piscuri din Iran: Muntele Sabalan, de 4.811 metri şi Damavand, de 5.671 de metri. Geta s-a obişnuit cu condiţiile vitrege de pe munte. Ştie exact ce trebuie să facă pentru a ajunge în vârf, iar de fiecare dată când pleacă în expediţii primeşte sfaturi de la sora ei, Crina. „Trebuie să te aclimatizezi bine, să ști să respiri să ai un anumit ritm și să te aclimatizezi, mergi mai sus, să te adaptezi și mai cobori, mai urci”, povestește tânăra alpinistă. „În primul rând sunt mulțumit că împărtășim aceeași pasiune. Eu mă simt bine că am cu cine face munte și alpinism, escaladă. În același timp sunt mândru deoarece clubul montan Altitudine reuște să facă alpinismul și escalada la nivel de performanță”, ne-a mai spus Ovidiu Popescu.

• „Să încercam Everstul”

Geta spune că sora ei Crina este un  model pentru ea, şi vrea să ajungă acolo unde Crina nu a reuşit. „Din circuitele 7 Summit şi 7 Vulcanos , Crina nu a ajuns pe Everest, e singurul vârf. Așa că întâi să ajungă unde a ajuns Crina, la o vârstă mai mică și probabil, peste doi ani, să încercam Everstul pentru prima alpinistă din lume care reușește ambele circuite. E un vis deocamdată”, spune Ovidiu Popescu.Geta şi tatăl ei ar trebui să ajungă pe vârful Ojos del Salado din Chile până la mijlocul lunii decembrie. Costurile pentru expediţia din America de Sud se ridică la câteva mii de euro.

Comentarii

Ultimă oră