Sari la conținut

Pe Castanilor avem un alt peisaj! A fost decopertată o parte a canalului Timiș

pe-castanilor-avem-un-alt-peisaj-a-fost-decopertata-o-parte-a-canalului-timis

   A început descoperirea canalului Timiș, deocamdată pe o lungime de 20 de metri. Va fi un test pentru a vedea cum percep braşovenii acest proiect. Pârâul lat de 3 metri și lung de 165 metri va transforma Castanilor în zonă de promenadă, gândită ca o „graniţă” între Centrul istoric al oraşului şi Centrul civic!


   După mai mulți zeci de ani, porţiunea Canalului Timiş de pe Strada Castanilor a început să fie descoperită. Lucrările nu fac parte din proiectul de reamenajare a străzii, ci sunt efectuate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Braşov. Mai exact, şeful SGA Braşov, Mihai Uţă, a declarat că „decopertarea este făcută pentru a se realiza igienizarea şi decolmatarea canalului”.


  Lucrările nu vizează descoperirea întregii porţiuni a canalului, ci doar o porţiune de cel mult 20 metri. „Cel mai probabil, porţiunea va rămâne descoperită, Primăria Braşov urmând a lua o decizie în ceea ce priveşte securizarea zonei. De asemenea, până la începerea proiectului de reamenajare a zonei se va putea vedea şi cum percep braşovenii acest proiect”, a explicat Mihai Uţă.


   În perioada următoare, după ce se va încheia decolmatarea şi apa se va limpezi, va fi monitorizată şi calitatea apei. Șeful SGA Braşov, Mihai Uţă a afirmat că acest canal nu ar mai trebui să fie poluat, având în vedere că în el nu se mai deversează ape industriale. Singura problemă legată de poluare sunt obiectele aruncate pe porţiunile descoperite.

Reamenajare de 2,4 milioane de lei


   În această vară, consilierii locali braşoveni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reamenajarea străzii Castanilor, unde va fi descoperit Canalul Timiş şi se va amenaja o zonă de promenadă.


  Mai exact, potrivit documentului amintit, valoarea totală a proiectului „Reamenajare maluri canal Timiş, zona verde şi trotuare str. Castanilor” este estimată la 2.439.281,00 lei inclusiv TVA, din care lucrările propriu-zise vor costa 1.741.218 lei, inclusiv TVA.


   Proiectul de reamenajare a acestei artere prevede descoperirea Canalului Timiş pe o lungime de 165 m şi o lăţime de 3 m, precum şi reamenajarea profilului străzii Castanilor. Pentru reintroducerea cursului de apă în peisajul urban, va urma desfiinţarea unui spaţiu verde cu o suprafaţă de 300 mp, care presupunea inițial o operaţiune delicată de strămutare a 12 copaci. S-a găsit însă soluția pentru salvarea a 11 dintre ei, urmând a fi relocat doar un castan, urmând să fie plantați în promenadă alți doi arbori, dar în altă zonă. Totodată, pe strada Castanilor vor fi desfiinţate locurile de parcare de pe marginea drumului, iar iluminatul public va fi refăcut.


  Prin acest proiect, municipalitatea braşoveană şi-a propus să transforme strada Castanilor într-o „graniţă” între Centrul istoric al oraşului şi Centrul civic. De asemenea, promenada va face legătură între două puncte importante ale oraşului, respectiv Filarmonica Braşov şi Aula Universităţii Transilvania.


   Reamenajarea străzii Castanilor va dura maxim 12 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Comentarii

Ultimă oră